Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ обявява конкурси само за зимното почистване

Възложено е на Агенция "Пътна инфраструктура" да започне подготовка на конкурси само за зимно почистване. Това каза служебният регионален министър Иван Шишков на брифинг, на който представи екипа си и приоритетите на ръководеното от него министерство. Tой уточни, че конкурсите вече са обявени могат да се намерят на сайта на АПИ. Целта е в кратки срокове да се осигури зимното почистване по законов начин. Според служебния министър бившето ръководство на АПИ се е опитало да възпрепятства осигуряването на зимното почистване с цел да бъдат удължени договорите за текущите ремонти, които вече веднъж са били удължени. "Друго обяснение аз нямам", добави Шишков.

Проектирането и възлагането на основните ремонти на пътищата също е една от основните задачи на министерството. Ще започна работа по изготвянето на законова норма за възлагане на основните ремонти.

Преди дни от регионалното министерство са направили инспекция на автомагистрала "Хемус". От проверката на строителството на 1-ви и 2-ри лот е станало ясно, че по магистралата не се строи през последните 6-7 месеца. Друг проблем има магистрала "Струма", където е било установено проблемното свлачище преди тунел "Железница". Към днешна дата има изработен само идеен проект. Тунелът най-вероятно ще бъде готов след месец-месец и половина, ще се търси начин да се пусне движението при свлачището поне в едната лента. Проверени са ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка". "За големите инфраструктурни обекти мога да кажа, че сме намерили тъмнина в тунела", посочи служебният министър. Според него отговорни са и от ръководството на държавното дружество "Автомагистрали". Ще се поиска коментар от тях, тъй като те, освен че са официален строител на "Хемус" и на скоростния път Ботевград-Видин, ремонтират и тунелите.

Възможно е да бъде ограничена скоростта в участъка Зимница - Стара Загора заради неравностите по пътя.

При мобилизация на строителя на интерконектора е възможно газовата връзка с Гърция да бъде готова до 10 септември, съобщи регионалният министър. И увери, че държавата изцяло подпомага всички дейности по строителството. Все още имало пропуски, които трябвало да се наваксат. За целта е създадена програма, която да подпомогне по-бързото завършване на съоръжението. Освен това министърът е предложил завършването на обекта да бъде разделено на два етапа. В първия етап да бъдат включени тези части, които няма да попречат на експлоатацията, но без да се прави компромис с безопасността. Другите мерки, залегнали в проекта, ще останат за втория етап, защото е важно интерконекторът да бъде пуснат навреме. Проектът с двата етапа се очаква да бъде внесен днес. Все още остават да се довършат дейности по първия етап.

Заради проблеми с водата в Община Свищов Шишков ще има среща днес с областния управител на Велико Търново. Осем села в Община Свищов от няколко дни са в бедствено положение заради липсата на питейна вода. ВиК дружеството във Велико Търново е едно от малкото, които не са във ВиК Холдинга, поясни министърът. А холдингът има възможност да инвестира в различни проекти. В област Велико Търново обаче проблемът е, че самото ВиК дружество не желае да бъде част от холдинга.

ВиК секторът напоследък има все повече проблеми, изтъкна служебният министър. Те са свързани с все по-лошата инфраструктура и лошото състояние на водопроводната и канализационната мрежа. Освен това повишаващата се цена на електроенергията също е един сред основните фактори за повишаването на цената на водата.

"ВиК Холдингът, който е към МРРБ, има икономически потенциал и може да помогне за развитието на ВиК мрежата в България, както и за една по-поносима цена на водата", категоричен е Шишков. Служебният регионален министър отбеляза, че дружеството може да финансира и да започне проектирането и изграждането на фотоволтаични електроцентрали за собствени нужди. Това ще понижи цената на тока там, където тези електроцентрали са изградени. А ВиК дружествата разполагат с нужните терени за изграждането им и освен това обикновено наблизо до помпените станции има трафопост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във