Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ и Горското стопанство неглижирали незаконните сондажи по "Струма"

В продължение на месец никой не разбрал, че в Кресненското дефиле се правят сондажи и се проправят допълнителни пътища. Това е резултата от проверката за неправомерните дейности по трасето на магистрала "Струма".

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов уверява, че ще има наказани служители на горското стопанство, които не са проверили машините.

Проверката установила, че около 2700 метра стари пътища са преминати с булдозер и са направени 3800 метра нови пътища. Имаме 13 сондажа и 300 метра път в земеделски земи

"Разчистени са стари и са създадени нови общо 5 км пътища, огромен пропуск е, че никой не е имал информация, ще се търси отговорност от властите", заяви Дамянов, като уточни, че терените, върху които са направени пътищата и сондажите, са държавна собственост и попадат в района на "Държавно горско стопанство Кресна".

В позиция на Антикорупционния фонд се казва, че преди официалното обявяване на обществена поръчка за изграждането на най-скъпия и сложен участък на магистрала "Струма" - за близо 1 млрд. лв., една компания има предимство пред останалите.

В отговор Дончо Атанасов от Агенция "Пътна инфраструктура" заяви, че тези твърдения са абсурдни. Тепърва АПИ също щяла да направи проверка за незаконни дейности по "Струма", стана ясно от думите му.

Атанасов не успя да разясни дали се правят сондажи в района. Пътната агенция обаче не е разпореждала "строително-монтажни дейности". За конфликт на интереси при фирмата "Пътпроект - 2000" било рано да се каже, тъй като още не са подадени офертите за строителството на "Струма" през Кресненското дефиле. Това щяло да се случи до дни, съобщи Дончо Атанасов.

Във вторник (12 февруари) стана ясно, че Фирмата "Пътпроект - 2000" е осъществявала въпросните дейности. Компанията била ангажира с разработването на идеен проект за трасето. Управителят на фирмата потвърди, че не му е възлагано да прави допълнителни сондажи и обходни пътища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във