Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ е на път да прекрати монопола на пазара на електронни винетки

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа договор с “Конкорд Смарт Инфраструктура” АД за доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси – винетки и тол. В срок от 10 дни компанията трябва да докаже оперативна съвместимост със системата, поддържана от АПИ. От пътната агенция акцентират, че едва след това договорът влиза в сила и може да започне дейност по предоставяне на услуги.

Ако това се случи, ще бъде сложен край на монопола при събирането на такси, тъй като до момента валиден контракт за тази услуга има единствено фирмата "Интелигентни Трафик Системи". Поради липса на съвместимост достъп до пазара на е-винетки бе отказан на дружеството "Телетол". 

От АПИ уточняват, че на 4 юни 2019 г. заявление за регистрация е подадено и от четвърти кандидат за национален доставчик на услуги – “Иком” ООД, който все още е в първия етап от процедурата – да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра. 

В съвета на директорите на "Конкорд Смарт Инфраструктура" участват трима души. Става дума Кирил Георгиев, Ивайло Генов и американецът Джефри Джон Нортръп. Ивайло Генов е част от управлението на IT фирмата "Скейл фокус".

В българските медии за мажоритарен собственик в "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД бе представена американската Concord Smart Infrastructure, Inc. Досега обаче няма официална информация за американско участие в дружеството, освен присъствието на Джефри Нортръп в съвета на директорите. 

За услугата по събиране на пътните такси посредниците получават 7% от приходите като комисионна, а останалите отчисляват на пътната агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във