Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ дава над 60 млн. лв. за 5-километровия северен обходен път на Бургас

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви тръжна процедура за определяне на изпълнител при строителството на северния обходен път на град Бургас, с дължина 4,7 км. Индикативната стойност на проекта е 52 910 000 лв. без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за подаване на офертите е до 28 май 2020 година.

С изграждането на обхода транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България.

При довършването на магистрала „Тракия“ до Бургас преди десетина години трафикът бе вкаран директно почти в центъра на града, затова се налага и изграждането на този обходен път.

Трасето ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до сегашното кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще е с две платна, разделени с разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

Срокът за изпълнение на строителните работи е 18 месеца, съобщават от пътната агенция.

Това е една от най-големите за тази година обществени поръчки за ново строителство на пътища, ако не се смятат лотовете на „Хемус“ и строящите се участъци от „Струма“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във