Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ дава на прокуратурата фирмата, чиито отпадъци причиниха пожара на "Струма"

Снимка: bTV

Агенция „Пътна инфраструктура“ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чийто складирани отпадъци предизвикаха пожар на 13 август в близост до АМ „Струма“ край Дупница.

От пресцентъра на ведомството съобщават, че преминаването в участъка от автомагистралата между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Предстои на надлеза, който беше обхванат от пожара на сметището, днес да бъде направен обстоен оглед от екип от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя.

Ще бъдат обследвани стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали преминаването по съоръжението остава ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще е необходимо да се предприемат за безопасното преминаване по моста в района на пожара.

След като е ясно какви мерки трябва да се изпълнят и има количествено-стойностна сметка, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. 

Във вторник към 17.20 часа се запалиха чували в склад на предприятието за вторични суровини "Феникс Дупница". Пожарът избухна в купища полиетиленови боклуци, складирани под мост на аутобана. Пред БНР собственикът на фирмата за вторични суровини Кольо Илиев признава, че не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковки от лекарства да бъдат съхранявани под моста на магистралата. “Полиетиленовият отпадък трябваше да отидe за изгаряне в ТЕЦ “Бобовдол“, казва Илиев.

В сряда Илиев заяви пред bTV, че причината за пожара е "нещо запалително, хвърлено от магистралата". Той обясни също така, че складирал отпадъците под моста, тъй като "нямал възможност да намери друго място". Чувалите се съхранявали там от 1997 година. 

Дружеството е санкционирано три пъти през последните пет години, а наложените глоби са за почти 20 000 лева. Едната глоба е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга глоба е за запалване на същото сметище през 2014 година, когато магистралата още не е минавала оттам.

Засега фирмата строител на магистралата защитава позицията, че щетите трябва да са за сметка на този, който е причинил пожара. Ремонт на "Струма" се налагал, но той нямало да бъде тежък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във