Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АПИ чака 450 млн. лв. приходи от тол системата през 2020 година

Агенция "Пътна инфраструктура" очаква 450 млн. лв. приходи от тол системата през 2020 година. Само от тежкотоварните автомобили се очакват приходи между 40 и 60 млн. лв. месечно, обяви проф. Олег Асенов – член на УС на пътната агенция. Издръжката на пътната мрежа струва около 1 млрд. лв., т.е. от тол такси ще бъде покрита 50% от необходимата сума.

"Основната ни цел е да постигнем балансиран модел на тол системата, така че наистина да има смисъл от въвеждането на тази реформа. Превозвачите са наши партньори. В рамките на диалога те поеха ангажимент, че ще направят всичко необходимо от 1 март успешно да стартираме системата. Този диалог и поетите ангажименти ни дават основание да вярваме в успеха на тази реформа", добави Асенов.

В петък (10 януари) премиерът Бойко Борисов се срещна с браншови организации и успя да тушира напрежението и подготвянето на протести. Тогава стана ясно, че тол системата ще заработи от 1 март с параметрите, поискани от превозвачите. Тоест с намален обхват и тарифи на тол таксите.

Леките автомобили ще продължат да плащат винетка, а цените за 2020 г. останаха непроменени. 

За 2019 г. АПИ е събрала 392 млн. лв. от лекия и тежък трафик. Приходите от леки автомобили за ползване на пътната мрежа са близо 270 млн. лв., а от тежките автомобили – около 122 млн. лева.

"Толсистемата е нещо радикално ново. Ние винаги сме настоявали за плавен преход, който да гарантира, че няма да има шок на транспортния пазар“, коментира пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Според Арабаджиев предложените от тях цени са реалистични, тъй като България е и транзитна държава, а вътрешният пазар трябва да поеме глътка въздух. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във