Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Апетитни военни имоти ще сменят собственика си

Както стана известно Министерството на отбраната се е разплатило напълно с  Правителството на САЩ за покупката на осемте самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение, като е превело цялата сума по сделката в размер на 1.2 милиарда щатски долара. И очевидно сега ще трябва да пълни изпразнената си кесия.

За тази цел  вече са подготвени за продан 100 имота с отпаднало предназначение, "предвидени за осъществяване на разпоредителни действия“. Прави впечатление, че голяма част от имотите, с които военното ведомство смята да се раздели по този повод  са доста атрактивни.  

Освен обекти   в столицата  ще бъдат разпродадени и огромни терени по Южното ни Черноморие. Така например ще се търси купувач за 173-те дка на бивше военно поделение, разположено на бреговата ивица в Черноморец и край  полуостров Червенка. По всяка вероятност той едва ли ще бъде продаден още на първия търг, тъй като бъдещият купувач по всяка вероятност ще изчака намаляването на цената , тъй като  е натоварен  със сериозни тежести. Едното е, че  в него има  20 изоставени казармени постройки, чието разрушаване далеч няма да е свързано с  малък харч. Наред с това   в центъра на полуострова има и частни терени, така че пазарлъкът с техните собственици далеч не е за подценяване. И не на последно място в североизточната и в западната  част на полуострова върху площ от близо 63 дка има и археологически разкопки на късноантичната крепостна стена, които също няма как да бъдат подминати и ще изискват допълнителни грижии от евентуалния  инвеститор.

Очаква се да смени собственика си още един сериозен по размерите си имот -  в местността Акротирия , в южната част на Несебър. Става дума за  31.3 дка незастроен терен, заобиколен от пясъчни и скалисти плажове, а в обхвата му има и пясъчни дюни. Каква ще бъде съдбата на евентуалното бъдещо застрояване   все още не е ясно, тъй като на този етап той не попада в  устройствените планове на общината.

Не така обаче стоят нещата  със  статута на друг  полуостров, който също  ще бъде продаван. Той обхваща 56 дка в местността Кротирия, западно от Стария град в Поморие и представлява урбанизирана територия . А като се има  предвид, че на север теренът граничи с няколко ваканционни комплекса и хотели, едва ли ще има пречка  те да се развият и тук да бъде допуснато   сериозно курортно застрояване -  след като бъдат разрушени старите казармени постройки в него.

Предвиден за продажба е и имот на военното ведомство  в бургаския квартал  "Сарафово". Тук за продан ще бъдат обявени бивши армейски складове -  пет постройки, разположени в терен от 5.4 декара. Привлекателното за този терен е, че се намира на около 300 м от плажа и вече има строителен статут. Той е предвиден за ниско застрояване до 10 метра.

Министерството на отбраната се готви да се раздели и с три изключително апетитни имота в непосредствена близост до плаж "Нестинарка" в Царево. Първият е разположен върху 110 дка и граничи с широка пясъчна ивица, вторият е отбелязан като "казармен район" с една постройка и терен от над 112 дка. Третият имот е просто допълнение към тези  два  огромни терена.  Той е на площ едва  4.2 декара и е разположен на границата до тях. 

Подготвен е вече за продажба още един  малък, но изключително атрактивен имот в Созопол.  Теренът е от близо 20 дка в местността Герени край античния град. Намира се на около 200 м от морето, в непосредствена близост до къмпинг "Роял бийч" и до ваканционните комплекси "Блу ориндж" и "Хасиенда бийч". Търгът за него вече е обявен и  ще се проведе на 4 септември. Според официално обявената начална тръжна цена   кандидатите ще започнат наддаването от символичните 466 500 лева.Но на какви нива ще бъде сключена сделката  ще стане ясно през следващия  месец.

Според изложената тук начална информация  може  да се очаква , че скоро бившите казарми  ще се превърнат в луксозни ваканционни комплекси. Или казано по-просто - очевидно застрояването на последните небетонирани кътчета по нашето Черноморие предстои.

Освен имотите по крайбрежието на морето, ще бъдат продавани и не по-малко атрактивни имоти в София. Първият е сравнително малък и е с площ от 2.1 дка,  намира се на бул. "Цар Борис III" 341 в столицата. 

Другият обаче би представлявал сериозен интерес за бъдещ инвеститор, тъй като става въпрос за терен от 19 дка в "Драгалевци". Там  сега все още са разположени стари военни складове.

И разбира се най-атрактивният е  незастроен имот на терен над 39 дка на околовръстното шосе в Столицата. 

Не са за подценяване и други два терена, които ще бъдат продавани. Те са ситуирани в района на Божурище. Единият от тях е с площ  93 дка , а другият - от  цели 136 декара. Като се има  предвид потенцала на  района с оглед на  изграждането на индустриалната зона тук, едва ли дълго ще се търси мераклия, който да  придобие описаните имоти.

 Засега  процедурите за продажба все още не са обявени официално и оценките на всички тези имоти   не са публично известни.  

Но могат да се правят предположения на база на   цената,  на която беше изтъргуван последния военен имот край морето преди две години. Тогава   Министерството на отбраната продаде бившето военно поделение в Несебър, което беше разположено на  площ от 96.2 дка. Цената на земята беше едва 52.41 лв за квадратен метър. Имотът придоби  акционерното дружество "Академика сий палас", което притежава  едноименния луксозен курортен комплекс край Равда. Него пък го  придоби  на безценица  държавното „Академика“  -  тема, която е разработвал в детайли в. „Банкеръ. “ С тази сделка бюджетът на военното ведомство  беше запълнен с  5 041 111 лв. -  цена доста под пазарната за този район.

Продажбата на имотите, за които става дума сега е  "втората порция", която се сервира, тъй като в началото на месеца хората на Каракачанов вече изкараха на пазара 17 бивши терена, заети  със складове и казарми за над 10 млн. лева. Става въпрос за бивши казарми в Шумен, във Варна, в Ловеч, в Пазарджик, в Пловдив и Кресна.  Имотът, който бе предложен във Варна, в местността "Кара тепе" беше от 84.251 дка и беше обявен на символичната цена от 1 953 150 лева. Кой ще е купувачът за него ще стане ясно на 2 септември.

Цената, на която ще бъдат реализирани тук описаните имоти  ще стане ясна  след приключването на процедурите , по всяка вероятност - в края на годината. Купувачът също.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във