Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АНТИМАФИОТИ РАЗБИХА КАНАЛ ЗА ФАЛШИВИ ЕВРО

Антимафиотите иззеха 344 хил. купюри - ментета от по 200 евро. Акцията на територията на София е извършена в рамките на международна операция по разбиване на канал за производство и разпространение на фалшиви евробанкноти и в нея освен българските служби са участвали и експерти от Германия, Австрия и Босна и Херцеговина. Координацията се е осъществявала от Европол.
Органите на реда са направили обиски на шест адреса - в центъра на столицата и в кварталите Дружба и Бистрица. Задържани са две лица в момент, когато са извършвали покупко-продажба на фалшиви пари. У тях е имало 12 600 банкноти менте. На един от адресите е открита работилница за изготвяне на фалшиви документи, заедно с вече направени паспорти, лични карти и документи за управление на моторни превозни средства. На същото място е иззето и незаконно оръжие.
Според началника на отдел Икономика към Главна дирекция за борба с организираната престъпност Пантелей Панов за високото качество на купюрите свидетелства фактът, че фалшификаторите са успели да преодолеят седем от единадесет видими защити, заложени в оригиналните банкноти.
Предприехме акцията на 20 март, за да предотвратим риска от разпространяване на фалшивите евро на територията на Европейския съюз и реалната заплаха от евентуални сериозни щети от вкарването им в обращение в еврозоната, допълни Панов. Основното количество неистински пари спецполицаите открили на адрес в района на бившата баня Мадара, където един от задържаните ползвал помещение под наем. Там са намерени и около 10 дози прахообразно вещество, чийто състав предстои да бъде уточнен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във