Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АНТИМАФИЯ НЕ СЕ ВЪРЗА НА МИТНИЧЕСКИ ФИНТ

Народните представители от Комисията за борба с корупцията към Народното събрание не приеха обясненията на ръководството на Агенция Митници. В четвъртък (7 февруари) те поискаха допълнително разследване на случая с наличието на конфликт на интереси в Митница Русе. По него бе образувана проверка преди около година след публикация във в. БАНКЕРЪ (бр.44 от 4.11.2006 г.) под заглавие Семейният бизнес в митниците процъфтява. В статията бяха изнесени смущаващи факти за дейността на фирми, собственост на близки и роднини на митнически служители. Ставаше дума за бизнеса на шивашките предприятия ЕТ Фалко Пенка Соколова и Шик ЕООД, притежавани от съпругата на шефа на регионалната митническа дирекция Костадин Соколов. Независимо че г-жа Соколова често прибягвала до услугите на Митница Русе, внасяйки шивашки материали, нейният съпруг е пропуснал да декларира че е налице конфликт на интереси. Сред визираните служители, чиито роднини имат отношения с русенската митница, бяха и Марияна Тодорова и Валентин Борисов. Синът на първата (Иван Иванов) е управител на агенция Ерима ЕООД, занимаваща се с посредничество при вноса на стоки. С подобен предмет на дейност е и ЕТ Мариела Борисова - МБМ -89, собственост на жената на Валентин Борисов. (Отделно подобни връзки бяха разкрити и в митница Пловдив и Кулата).
Комисията Антимафия реагира адекватно и се самосезира по случая. В началото на 2007-а преписката й бе изпратена на финансовия министър Пламен Орешарски. Той от своя страна разпореди ревизия, която да бъде извършена от подопечния му инспекторат. В хода на проверката бе установено, че изнесените данни отговарят на истината. Оттам нататък топката отиде в полето на Агенция Митници. Директорът й Асен Асенов обаче прецени, че дисциплинарно наказание заслужава единствено Марияна Тодорова. До началото на септември 2007-а тя бе началник на митническия пункт на пристанището в Русе. Тогава бе уволнена дисциплинарно заради нарушение на чл. 29а, ал. 3 от Закона за държавния служител, регламентиращ именно конфликта на интереси. Тодорова е имала неблагоразумието да се произнесе по два митнически манифеста, подадени от фирмата на сина й. И по двата казуса документацията е изрядна. От своя страна ексмитничарката изпрати сигнал до Народното събрание, че бившият й работодател е проявил селективен подход при определянето на санкциите. Пред репортер на вестника тя дори заяви, че решаването на нейния случай умишлено е било протакано, за да откупи оставането си на работа. Така или иначе, директорът Костадин Соколов бе пощаден от Асен Асенов, при все че бе пропуснал да информира ръководството на агенцията за бизнеса на своята съпруга. Мотивът за помилването му е, че липсва информация да се е произнасял по декларации на семейните фирми. Колкото до хипотезата, че Соколов може да влияе върху подчините си, тя не бе разгледана нито от инспекторите на финансовото ведомство, нито от висшето ръководство на митниците.
Марияна Тодорова намекна и за нередности при лицензирането на митническия склад за съхранение на дизелово гориво в Русе на Юником трейд енд инвест лимитед. Дружеството кандидатствало за подобно разрешително в началото на 2006-а, но получило отказ от регионалния директор Костадин Соколов, потвърден по-късно и от Асен Асенов. Тодорова смята, че на фирмата очевидно е подсказано да подаде ново заявление и при наличието на едни и същи документи и фактически обстоятелства втория път се сдобива с лиценз. Нещата може би щяха да се потулят, ако и народните представители си бяха затворили очите. Според председателя на Комисията за борба с корупцията Бойко Великов обаче има основателни съмнения, че в Агенция Митници са проявили двоен стандарт при разглеждането на случая. Предложеното от него решение за връщане на казуса за доразследване от митническото ръководство бе подкрепено от всички членове на комисията, присъствали на заседанието. Но въпреки демонстрираната принципна позиция на парламентаристите едва ли могат да се очакват нови наказания. Председателят на правителствения инспекторат Николай Георгиев съобщи неотдавна в интервю за столичен всекидневник за аферата Русе, признавайки, че е пропуснат срокът за налагане на дисциплинарни наказания.
Стоян Николов

Facebook logo
Бъдете с нас и във