Банкеръ Daily

Пламен Димитров и Радосвет Радев:

Антикризисните мерки трябва да продължат

Антикризисните мерки трябва да продължат. Тази позиция защитиха председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според изследване на Българската стопанска камара здравната и икономическата криза започват да затихват. "Твърдият показател е, че тази нощ имаме само 2 жертви на Ковид, което е исторически рекорд, тоест здравната криза можем да кажем с висока степен на сигурност, че си отива", каза Радосвет Радев пред БНТ. Икономическата криза също започва да отслабва и вече са видими симптоми на икономическо оживяване. Политическата криза обаче е във възходящо движение, допълни той.

"От тази гледна точка оценката на ситуацията в икономиката е проста: Приключиха голяма част от мерките в края на март и в края на май, и сега - в края на юни приключва и една от най-старите и полезни мерки "Запази ме". Усилията, които правим съвместно със социалните партньори е да артикулираме ясно в комуникацията с администрацията, че мерките не трябва да бъдат спрени. Да могат да бъдат изменени, но в никакъв случай не трябва да бъдат спрени, защото все още стопански субекти в България страдат от здравната криза", посочи още Радев

Според президента на КНСБ Пламен Димитров икономиката е била ударена асиметрично от началото на кризата: "Имаше сектори, които бяха ударени много малко и те започнаха бързо да се възстановяват. През това тримесечие тези сектори върнаха нивата от преди 2020 година. Някои от тях даже са над нивата от 2019 година по продажби, реализации и доходи. Доходите, обаче намаляват в някои сектори като туризма, транспорта, ресторантьорството, някои сектори от преработващата промишленост. Там има нужда от подкрепа."

По думите на Димитров, около 300 000 работни места са запазени благодарение на мярката 60/40. Ако я нямаше мярката, щеше да нарасне безработицата, каза той. "Затова ние настояхме кабинетът да запази мярката под някаква форма. Нужна е мярката до края на година. И Европейската комисия, и Г-7 ясно казаха, че в целия свят и в Европа мерките за подкрепа на бизнеса трябва да продължат поне до 2022 година", допълни президентът на КНСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във