Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Антикризисните мерки може да влязат в сила от 1 юли

Няма пречки правителствените антикризисни мерки да влязат в сила от 1 юли. Единството условие е парламентът бързо да приеме промените в данъчните закони, включително и актуализацията на бюджета. Това заяви пред репортери в Народното събрание вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Кабинетът подпомага с два милиарда лева българската индустрия и българските домакинства. Ще се следи средствата да отидат по предназначение и "няма да има търговци спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората", увери министърът.

По-рано днес Нинова разпореди Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата да изготвят план за строг контрол и недопускане на спекула с цените след влизане в сила на антикризисните мерки. Вицепремиерът уточни, че в тази дейност ще се включи и Българският институт по метрология. И напомни, че БИМ сертифицира софтуера между бензиностанциите и приходната агенция. Сега целта е да се контролира коректното отразяване във фискалния бон на предложената от правителството отстъпка от 25 стотинки за литър бензин. Ще се проверява дали отстъпката не се прави за друг тип бензин, различен от А-95 или над определената количествена граница. Ще се следи и за сив сектор в производството и търговията с хляб, като се очаква нулевото ДДС да доведе до изсветляване в сектора. "Целта на проверките е да се гарантира, че няма нелоялни практики, картелни споразумения", подчерта министърът.

По темата за Северна Македония вицепремиерът посочи, че докато Скопие не изпълнява условията по двустранния договор, страната ни не бива вдига ветото и не трябва да се дава ход на преговорите за присъединяване на югозападната ни съседка към Европейския съюз. "За БСП не е проблем, не е лошо винаги да има Консултативен съвет за национална сигурност, защото там се събират всички партии от парламента, службите. Тъй като не виждам сериозна промяна, може би КСНС да препотвърди отново решението за Македония", допълни Нинова. И припомни, че по закон КСНС трябва да се свиква поне веднъж на три месеца, които вече изтекоха.

Вицепремиерът не е на мнение, че България води две външни политики по темата за Северна Македония. Според нея тази тема е "леко преувеличена". Никой не ни е поставял ултиматуми през юни да започнат преговорите и да вдигнем ветото, нито са поемани такива ангажименти, увери тя.

Запитана дали България вече се е обърнала с въпрос към ЕК защо е било разрешено плащането на Гърция към "Газпром", а на България е било отказано, Нинова отговори, че този въпрос ще бъде обсъден на заседанието на кабинета в петък, на което се очаква финансовият министър Асен Василев да информира и за заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във