Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Антиинфлационните мерки на коалицията ще подпомагат уязвимите групи и бизнеса

Пакет от 14 антиинфлационни мерки на обща стойност от два милиарда лева ще объдят лидерите на коалицията. Председателят на ПГ „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров обяви, че те са насочени към това да бъдат подпомогнати пенсионерите и бизнеса.

Предстои увеличение на пенсиите. От 1 юли най-ниската, която е в размер от 370 лв., се предлага да стане 450 лева. Ще има и пропорционално увеличение на останалите пенсии. Според Гюров, увеличението, което е над 20% ще компенсира ръстът на цените от голямата потребителска кошница.  

От "Продължаваме Промяната" предлагат да се вдигне максималният осигурителен доход на 3400 лева. По този начин всички, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават адекватна пенсия по-късно.

Гюров съобще, че тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли.

От 1 октомври от "Продължаваме Промяната" искат преизчисление на пенсиите на база на промяна на Швейцарското правило. Това ще засегне всички пенсии от 2008 година насам, като целта е да се увеличават пенсиите с по-голямо увеличение от процента на инфлацията или на осигурителния доход. Ако това стане, ще бъдат изчистени всякакви неравенства за хора, които са се пенсионирали по-отдавна. 

За работещите родители в антиинфлационни мерки се предлага увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Ще се обсъди възможността тези средства да могат да се ползват на тримесечна база.

Коалиционните партньори предвижда още и финансово компенсиране на крайните потребители на горива. Предложението е това да бъде до 50 литра гориво на месец. Окончателният му вид  ще стане ясен след лидерската среща утре. В момента става дума за 0.25 стотинки за литър гориво. 

От "Продължаваме Промяната" предлагат и намаляване на ДДС на парното от 20% на 9 процента от 1 юли. 

За микро и малкия бизнес се предвижда увеличение на прага на регистрация на ДДС на сто хиляди лева. А това ще намали значително административната тежест за малкия бизнес у нас.

Предлага се още освобождаване от акцизи на електроенергията и на природен газ, които се ползват за моторно гориво. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във