Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АНТИДЪМПИНГОВИТЕ МИТА ОТНОВО РАЗБУНИХА ОБЩНОСТТА

Въпросът за налагането на антидъмпингови тарифи за стоки от Китай отново нажежи страстите в Брюксел и раздели държавите членки на лагери. От 2006-а насам китайските търговци плащат антидъмпингови мита в размер на 16.5 евроцента, а виетнамските - по 0.10 евроцента за чифт кожени обувки, внасяни в общността. Те бяха въведени за период от две години и в най-кратки срокове трябва да се реши дали този срок ще се удължи. Представители на 15 страни от ЕС гласуваха в сряда (17 септември) против подновяването на антидъмпинговите тарифи за китайски и виетнамски кожени обувки, а на останалите 12 бяха за. Позицията им няма законодателна тежест, но показва настроенията в отделните държави. А и определено ще затрудни комисаря по търговията Питър Менделсон, който до четвърти октомври трябва да се произнесе окончателно по спорния въпрос.
Ожесточените разправии тръгнаха още от началото на годината. Причината е, че много компании от Европейския съюз са изтеглили производството си в трети страни заради по-изгодните условия там. И когато внасят съответните стоки в Европа, също са потърпевши от антидъмпинговите мерки на съюза. Колкото до самите китайци, те често внасят продукцията си през трети държави и така избягват митническите налози, удряйки обаче честните търговци.
В разгара на споровете през миналата седмица избухна корупционен скандал в самата Европейска комисия, който постави под съмнение прозрачността и честността на водената от нея антидъмпингова политика. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започна разследване срещу директора на търговския отдел на комисията Фриц-Харалд Вених. Обвиненията срещу него са, че е предоставил поверителна информация на журналисти на британското издание Sunday Times, представили се за посредници на несъществуващ китайски бизнесмен. Те твърдят, че са получили изключително конфиденциални сведения за предстоящите решения на Еврокомисията, свързани с налагането на антидъмпингови такси на китайски компании при вноса на кожени обувки. Директорът на търговския отдел е една от най-влиятелните личности в Еврокомисията за последните десет години. Вениг може да изгради или да съсипе компания, взимайки решения, които струват на фирмите милиони евро, твърди анонимен източник от комисията, цитиран от Sunday Times. Самият Фриц-Харалд Вених отхвърли обвиненията в корупция и обяви, че е жертва на методи, характерни за Гестапо, КГБ и Щази. Въпреки това заподозреният си е взел отпуска веднага след разкритието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във