Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Античният мавзолей в Южния парк ще бъде спасен

След като още през пролетта се заговори  за спасяването на късноантичния мавзолей в Южния парк , където преди години бяха открити три  саркофага,  сега кметът Йорданка Фандъкова подписа договор  за неговата реставрация. Идеята за проекта , наречен  „Базилика в парка“  е той да се превърне в туристическа аткрактция.   

Стойността за неговата реализация е  990 хил. лева. По-голямата част от тях - 430 хил. лв., ще бъдат осигурени безвъзмездно по европейската програма за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Сърбия, а останалите 560 хил. лв. ще дойдат от бюджета на Столична община.

В контракта за реставрацията се предвижда извършването на ремонтни дейности, както и консервация, реставрация, експониране и социализация на археологическите останки от късноантичния мавзолей, съобщават от столичното кметство.  Историческият обект  се намира на улица „Димитър Хаджикоцев“ 110 в квартал "Лозенец".

Проучванията на обекта  са извършени  през 2001-а, но и до днес  тази ценна археологическа находка  не беше  достъпна  за посетители.

Още в през април  заместник кметът , който отговаря за културата в общината - доц.Тодор Чобанов обяви, че за да се спре разрушението на античния мавзолей са осигурени 500 хил. лв. по европрограма "Трансгранично сътрудничество". Но  тези пари стигаха  само за консервацията и реставрация на гробницата  и за изграждане на навес, който да осигури запазването на историческата находка.  За да може тя   да се превърне в туристическа атракция, цялостния проект предвижда изграждането на алеи и паркова среда около обекта, която да го  свърже с  парковото пространство на  Южния  парк.

Одобреният вече инвестиционен проект включва още изграждане на подземна електро и ВиК инфраструктура, информационен център, нова алейна мрежа за осигуряване на достъп на посетителите до експонираните обекти, алейно осветление, места за отдих и детски кът, както и озеленяване.

Очаква се той да бъде реализиран до две години.

Късноантичният мавзолей е датиран от IV- V век сл.Хр. Открит е през 1953-а, но е проучен през 2001-а от археолога Константин Шалганов от Музея за история на София. Състои се от гробна камера с три каменни саркофага. В тях е било погребано знатно семейство – мъж и жена на около 45 и 65 години и две деца, които са живяли  през римския период на Сердика. В гробовете са били положени скъпи дарове, които вероятно са били разграбени още в древността. Археолозите откриват 169 монети, златен коланен накрайник и красива стъклена чаша, тип vasdiatretum.

Мавзолеят е включвал и представителна зала за погребални ритуали. Под него са открити и следи от древен тракийски култов храм. Мястото му не е случайно, защото под представителната зала за ритуали, свързани с възпоменанията захората,  погребани  в саркофазите, са открити следи от по-старо култово място с ями, градено 800 години по-рано - през IV в. Преди Христа. То се свързва с извършването на орфически мистерии от тракийските племена трери и тилатеи.

Един от археолозите, които са участвали  в разкопките на базиликата - главен асистент д-р Марио Иванов от Археологическия институт на Българската Академия на науките по това време обясни, че проучватели на обекта са били  Методи Даскалов и Снежана Горянова. Базиликата е открита случайно при строителството на сграда и беше съсипана значителна част от нея, каза тогава Иванов.  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във