Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Анти-ГЕРБ партиите: Закриването на НОЩ е наказателна акция

С изключителна тревога посрещаме решението на Министерския съвет вчера да разсформирова Националния оперативен щаб. Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на "БСП за България" в декларация от името на групата.

"Безспорно в дейността на щаба бяха допуснати според нас сериозни пропуски в управлението на здравната криза. Създадоха се много излишни страхове и много противоречиви мнения в обществото, но оставането на държавата без управление на кризата и без ясна представа как ще се отчете дейността на този щаб, създава много неприятни въпроси и буди още повече страхове у хората", каза още проф. Михайлов.

Закриването на НОЩ е абсолютно немотивирано на този етап, защото все още не сме преодолели третата вълна на пандемията от Ковид-19. Това коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание депутатът от ДПС Джевдет Чакъров.

Закриването е и вид абдикация, добави по-късно той в декларация от парламентарната трибуна. По думите му по този начин се лишаваме от контрол върху пандемията, като в същото време не са посочени мотиви. Депутатът изтъкна, че са необходими адекватни мерки и трябва да има такъв оперативен орган. Нищо не се предлага на мястото на щаба, а трябва да се внесе сигурност и спокойствие, подчерта Чакъров. Как ще се координират действията по отношение на пандемията до съставянето на ново правителство, попита той.

ПГ "Демократична България" определи като "активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията" закриването на НОЩ. Декларация от името на парламентарната група представи депутатът д-р Александър Симидчиев.

В нея се изтъква, че със закриването на НОЩ се абдикира от базисното управление на кризата. В декларацията се посочва, че от съобщението на Министерския съвет изобщо не е станало ясно кой е взел това решение и какви мерки се предлагат в замяна.

"Решението е в незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента всичката налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията", изтъкна Симидчиев.

Очевидно Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа "след мен и потоп". Това посочи в декларация от името на ПГ "Изправи се!Мутри вън!" председателят на групата Мая Манолова. Манолова коментира, че очевидно Борисов се опитва да избяга от отговорност, и изтъкна, че той може да освободи представителите на НОЩ от работа, но не може да ги освободи от отговорност.

В декларацията Манолова изтъкна, че българските граждани искат да знаят защо България е станала шампион по смъртност.

Ако имаме възможност да управляваме, ще има нов щаб за борба коронавируса, каза народният представител от ПГ на "Има такъв народ" Станислав Балабанов пред журналисти в парламента.

"Пандемия винаги е имало и ние не сме го крили, но както знаете от действието на НОЩ в рамките на година и половина бяха повече от тях нелогични. Съгласете се с мен - коремен хирург ли трябва да е начело на нещо, вързано с вирус. Нямам против неговите професионални качества, но трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки", каза още Балабанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във