Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангола може да е мощна икономика и без петролния сектор

Третият най-голям пазар в Африка - този на Ангола обърна страницата на десетилетия гражданска война и се зае с амбициозна програма за диверсификация. Нейната икономика с новото правителство е ангажирано да подобри бизнес средата без да е зависима от петролния сектор, съобщи Bloomberg.

Най-важната цел на новия президент Жоао Лоренцо е да развива Ангола чрез стриктно спазване на закона. "Всичките усилия в борбата с корупцията и безнаказаността са, за да създадем истинска правова държава," казва Мануел Хосе Нунес Хуниор, министърът на икономическото и социално развитие в Ангола.

Правителството на Лоренцо е първото, което поема кормилото в Ангола след почти 40-годишното управление на Жозе Едуардо дос Сантос, при което бушува гражданска война след независимостта, опустошена е петролната икономика и страната се нарежда сред най-корумпираните в света.

Новото правителство, което идва на власт чрез мирни, прозрачни и демократични избори през 2017 г., не се поколеба да направи реформи за 29-милионното население на страната. Първият закон за конкуренцията в страната има за цел да създаде "пазарна икономика, основана на лоялна конкуренция, морал и етика"; промените в закона за частните инвестиции позволяват на чужденците да инвестират без местен партньор; и програма за приватизация на държавни активи има за цел да приватизира 195 публични компании между 2019 и 2022 г., за да повиши тяхната ефективност и да стимулира създаването на работни места.

Подобни реформи, които допринесоха за новия статут на Ангола като една от най-стабилните страни в региона, поставиха началото на процъфтяването на икономиката, дори когато цените на петрола спаднаха. Възможностите за инвестиции са в изобилие - в селското стопанство, строителството, риболова, горското стопанство, минното дело, производството на електроенергия и туризма. Страната има достъп до 38 от топ 50 минерали, използвани в различни индустрии като диаманти, желязо, злато, титан, мрамор и уран. Микроклиматът позволява разнообразно селскостопанско производство с площ на обработваемата земя от 35 милиона хектара. Страната може да се похвали и с 1650 километра брегова ивица с огромно разнообразие и запаси от рибни продукти.

Секторите, които изискват инвестиции, са образование, здравеопазване, енергетика, вода и инфраструктура. Частните инвестиции и преките чуждестранни инвестиции, които са от съществено значение за прекъсване на икономическата зависимост на Ангола от петролния сектор. Възстановяването и растежът на продуктите и услугите в приоритетни отрасли като селското стопанство и риболова имат потенциала да донесат около 3,3 милиарда долара.

Международният валутен фонд прогнозира, че непетролният сектор ще се разшири двойно от 3,5% през тази година до 6,5% през 2022 г., според доклад на Ангола от април 2018 г. Нефтеният сектор, който представлява 37% от БВП, ще остане стабилен.
"Получаваме много обаждания с международни инвеститори, по-специално институционални.Те проявяват интерес, искат информация. Те се свързват с нашите банки. Мисля, че в близкото бъдеще те ще са начело на всяка инвестиция“, казва Руй Мигенс, заместник-управителят на Националната банка на Ангола, която работи за стабилизиране на финансовата система при новото правителство. 

"Производството на по-малко петрол няма да бъде драма за бъдещето на Ангола. Но ще е събуждане, че страната разполага с ресурси, за да остане сред най-мощните икономики на целия континент," твърди Хайме Мораис, управител на корпорацията General Electric за Ангола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във