Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Англичанин ще е новият собственик на "Левски"

Наско Сираков

Футболният клуб "Левски" ще има нов собственик. Това обяви мажоритарният собственик на акциите в момента - Наско Сираков. Той спомена само, че става дума за англичанин, който няма нищо общо с политиката, а бизнесът му е ситуиран в САЩ.

Наско Сираков говори в местността Могилката, където преди 107 години на 24 май е основан футболният отбор.

Договорът все още не е подписан, но преговорите са завършени. А формално новият собственик ще поеме функциите си до края на настоящата седмица. 

"Сега е моментът да обявя едно ново начало за нашия клуб. Преговорите и кореспонденцията са от повече от шест месеца. Всичко е завършено и е в ръцете на адвокатите. "Левски" ще има нов собственик. Новият собственик поема всички задължения на клуба до този момент. Осигурява издръжката, за да се върне "Левски" там, където му е мястото. Приоритет номер едно е построяването на нов европейски стадион по най-бързия начин. Футболът е бизнес и човекът гледа на това като бизнес. Никой не идва, за да инвестира 150 млн. евро, защото очите са ми "сини", посочи Сираков, който ще остане президент на клуба. Той смята, че е изпълнил поставената цел отпреди близо година - "Левски" да не фалира. 

На 2 юни 2020 г. Сираков получи мажоритарния пакет акции на клуба (86,6%) от бившия собственик на отбора Георги Попов - приближен на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, чиято фирма беше основен спонсор на клуба преди настъпилите промени в Закона за хазарта.

"Аз лично, а и всички вие предполагам, изпращаме най-тежката година в "синята" история. Когато дойдох преди година обещах, че "Левски" няма да фалира и мисля, че това го изпълних. Не съм обещавал резултати, но сега ви ги обещавам", каза досегашният мажоритарен собственик на акциите.

Два са приоритетите на новия собственик, според голмайстор № 1 в историята на "сините": изчистване на всички дългове с цел получаване на професионален лиценз и построяването на нов стадион. Сираков призова феновете за подкрепа, а държавните институции - най-после да решат казуса със собствеността на досегашната база "Георги Аспарухов". 

"Ако го питате него, той ще ви каже, че след три месеца иска да започне строенето на нов стадион. Ще бъде съборено и "кабриото". При всички положения ще имаме нужда от подкрепа от държавните органи. Нещо, което сме наследили и ни е завещано от нашите деди, които са отделяли от залъка си и са работили като кучета, за да го има стадион "Георги Аспарухов", ние сега трябва да искаме разрешение за нещо, което е наше. Искам да кажа на всичките ни политици и държавници - да не им се налага да се сблъскат със "синята" любов. Ние сме единствените, които сами сме си построили стадиона. Очаквам пълно съдействие от всички държавни институции по тази тема. Искаме до две години да имаме европейски стадион, който ще е основата на пътя на "Левски" към Европа, където ни е мястото", заяви още Сираков.

"Единственото, което ме е интересувало, е сигурността на "Левски". Ако дори една точка от инвестиционния план не се изпълнява, акциите ще се върнат в мен. Това е една гаранция не за мен, а за "Левски" и за всички вас. Човекът е съгласен с това нещо", допълни той.

"Честитя ви този празник! Нас ни очакват много, много по-добри времена", каза в заключение Наско Сираков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във