Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелов: До края на месеца ще има е-регистър за желаещите ваксина

Работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет

Електронен регистър на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 български граждани ще бъде готов до края на месец февруари, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Здравният министър отбеляза, че проектът за електронен регистър се разработва съвместно с "Информационно обслужване", като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика.

Ангелов увери, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новозаразените. Министърът потвърди, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

"Най-разумно действаме с ваксинацията, пазейки и втората доза. Същевременно прилагаме най-меките мерки", похвали се премиерът Бойко Борисов и добави, че докато в други страни имало въведен вечерен час и не достигали легла в болниците, в България на практика има абсолютно свободно движение на хората.

Борисов отговори на думите на президента Румен Радев, че правителството насажда паника по време на пандемията. "Считам, че това което казва президентът Радев, не е вярно. Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите. Но нека не забравяме, че всички тези мерки бяха приложени именно по искане на лекарите -  за да намалим натискът върху болниците", оправда се министър-председателят.

Той изтъкна, че при определянето на мерките за справяне с пандемията правителството се съобразявало единствено с медицинската експертиза. "В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците. Не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско и в момента, в който ми подадете знак, в този ден здравният министър ще разреши дадения тип дейност. Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо", увери Борисов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че с оглед на финализирането на първия учебен срок, е взето решение учениците от в 7, 8 и 12 клас да възобновят присъственото си обучение от 4 февруари. Следващите класове ще се връщат поетапно, като редуването ще бъде на две седмици. 

В рамките на съвещанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов информира премиера, че България продължавала да бъде на второ място в Европейския съюз от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. И че страната ни приключвала годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7%. "Нашата прогноза е, че от гледна точка на най-малък спад на икономическия растеж България ще приключи 2020 г. по-добре от средното за ЕС", заяви икономическият министър.

Лъчезар Борисов подчерта, че Министерството на икономиката продължава да е в непрекъснат диалог с всички бизнес сектори и припомни, че миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския бранш и предстои среща с национално представените работодателски организация, на която ще се обсъди разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

По мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица. До края на миналата седмица са били изплатени общо 17 милиона лева за 41 115 души, докладва социалният министър Деница Сачева.

Сачева изтъкна, че в момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата. "Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е лично проверен от мен, навсякъде парите са разплатени", каза социалният министър. Тя добави, че в един от случаите работодателят не е подал нужното заявление за декември миналата година, затова след като го стори, ще може да получи финансовата помощ. 

По думите на Сачева, безработицата през декември 2020 година е била 6,7%, а за януари тази година е 7%. Ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.

Представителите на Националния оперативен щаб изтъкнаха, че България стои добре в Европейския съюз по здравните показатели, свързани с пандемията, като е на едно от най-ниските места на заболеваемост.

Тревожна обаче оставала ситуацията в други страни. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че 33 са потвърдените случаи в сраната на новия английски вариант на коронавируса.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че следващата седмица се очаква доставка и от третата разрешена в ЕС ваксина.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във