Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова "засилва" три атрактивни южни плажа към новите концесионери

В последния работен ден преди Коледните празници, министърът на туризма Николина Ангелкова взе в ръцете си "разпределянето" на  три морски плажа по южното Черноморие . Тя обяви  открити процедури  за възлагане на концесия  на бреговите ивица на морски плаж "Сарафово" край  Бургас, „Дяволска река 1“, община Приморско и „Каваци-юг“, община Созопол.

В обявлението на туристическото ведомство обаче, не е посочена нито прогнозната минимална цена, която държавата има намерение да изисква от кандидатите, нито срокът на бъдещите концесии.

 Единственото , което става ясно от публикуваното обявление е, че „Комисията по чл.8ж от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, назначена със Заповед № Р-157 от 11.12.2019 г. на министър-председателя на Република България, на основание чл.8з, ал. 2 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие във връзка с Решение № 702 от 26.11.2019 г. (обн. ДВ, бр. 94 от 2019 г.) на Министерския съвет за откриване на процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Сарафово“, община Бургас, област Бургас, на свое заседание, проведено на 18.12.2019 г. одобри документация за концесия за морски плаж “Сарафово“, община Бургас“.

За да си припомним все пак за какво точно иде реч , направихме справка в информацията, които правителствената служба даде преди месец , когато решението беше взето.  От нея става ясно, че бъдещите стопани на пясъчните ивици ще трябва да осигурят в следващите 20 години водното спасяване, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.

Исканото от държавата минимално годишно концесионно възнаграждение за плажа "Сарафово"  беше определено на  45 502 лв. без ДДС, за плаж "Дяволска река 1" – 19 049 лв. без ДДС, и за плаж "Каваци-юг" – 55 581 лв. без ДДС.  По това време от прес центъра на Кабинета уточниха, че размерът на таксата е определен по методиката за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Справка в Националния концесионен регистър показва, че плажът в Сарафово е с активната плажна площ с размер 54 925 кв., но от нея  са изключени неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и подвижни (бели) дюни с обща площ 28 560 кв. м.  ,  общата площ, заета от обекти на инфраструктурата в размер 10 кв. м, представляващи: стълби - 2 кв. м, подпорни стени - 8 кв. м; общата площ, заета от брегоукрепителни съоръжения в размер 18 104 кв. м, в която е включена и площта, заета от дамба с площ от 1197 кв. м. И площта, заета от каменист плаж в размер 638 кв. метра. Плажът е с дължина на бреговата линия 2811 метра.

Така или иначе тук е моментът да припомним, че през февруари  правителството прекрати едностранно концесията за морския плаж "Сарафово" в Бургас. Двайсетгодишният договор между държавата и фирма "МАТ" ООД беше сключен на 7 септември 2000-а, но от правителствената тогава съобщиха, че причините за предсрочното прекратяване на концесионния договор са "констатирани системни нарушения на основни нормативни и договорни задължения". От Министерството на туризма обаче по това време не дадоха официална информация какви нередности са установени на плажа.

Вярно е, че преди година плажуващи се оплакаха от изобретателността на концесионера, с която той не осигурява задължителната свободна зона. В сигнала до медиите по това време пишеше“, че „свободната зона“ определена от концесионера е била между  камънаци и треволяци.

И добавяха още „Дори премести ( бел.ред. - концесионерът )спасителния пост там, за да има повече място за платените му чадъри. Които прочие са от водата до самите заведения, а на малкото свободно място зад тях са струпани шезлонги, да не би някой да помисли да се настани там. Виждала съм всякакви нарушения, но тази изобретателност ми изглежда вече прекалена по наглост!"

По всяка вероятност, това е било и основанието , за да бъде прекратен контракта с бургаската фирма "МАТ" ООД, чиито мажоритарни собственици са синовете на покойния европейски шампион по борба, бизнесмен и меценат Янчо Патриков – Георги и Калоян, чрез фирмата си  "Долара" ООД. Останалите дялове се държат от Мария Бодурова, Галина Патрикова-Жекова и Жулиета Атанасова.

Инак плажът край Сарафово е покрит с фин пясък. Морското дъно е полегато и е удобно за неопитни плувци и деца. Непосредствено до Сарафово се намира природният резерват Атанасовско езеро, където гнездят над 300 вида птици, растат над 250 вида растения и в езерото се срещат 17 вида риби.

Или казано с думи прости- става дума за атрактивна брегова ивица. А на 21 януари трябва да стане ясно, кой ще е следващият и стопанин.

Ден по-късно ще стане известно и кой ще се погрижи  за морски плаж „Каваци-юг“ край  Созопол.

Около този плаж също имаше скандал, след като това лято в медиите се появи касова бележка с цена от 70 лв. за чадър и шезлонг.  След като този факт стана публичен, представителят на концесионера - касиерът на плажа Гаврил Казанджиев „защити“  тази цена, като разясни, че това е сумата за четири шезлонга и сянка на първа линия, което било ВИП зона. А солената услугата включвала луксозни кресла, масичка и специален чадър, предпазващ от UV лъчи.

След проверката от министерството на туризма обаче се оказа, че след направената от тях проверка, единственото открито нарушение беше "недостатъчно голяма табела с цените на плажните артикули"...?!

Може би пък следващият концесионер ще сложи големите табели, за да са наясно посетителите, колко дълбоко ще трябва да се бръкнат.

Така или иначе , интересът към този плаж със сигурност ще бъде засилен, тъй като според данните в Националния концесионен регистър  обектът на концесията е с обща площ 33 073 кв. м., а активната плажна площ на обекта, която се ползва за осъществяване на задължителните дейности, за разполагане от посетителите на морския плаж на платени и неплатени (лични) плажни принадлежности е с размер 28 064 кв. метра. Дължина на бреговата линия тук е 651 метра.

Плажът Дяволка река е сред най-малките от тази „порция“ раздаване. Последната информация за неговите стопани е от 2014-а, когато тогавашният министър на регионалното развитие Десислава Терзиева даде тази брегова ивица след конкурс, при който както писа "Банкеръ" по това време кандидатът за нея се беше състезавал сам със себе си. Става дума за софийската фирма "Атлиман 2" ЕООД е собственост на Борислав Желязков, който по това време подписа договор за стопанисването на 5927 кв. м срещу годишен наем от 24 793.20 лв. с ДДС при първоначална обявена цена от 20 561 лв. без ДДС, или 24 673.20 с ДДС. С други думи "наддаването"  беше под...150 лева.

Кои ще сстанат новите чорбаджии на тези три плажа, ще стане ясно след 20 януари.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във