Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова забрани туризма до 13 май

Министърът на туръзма Николина Ангелкова издаде нова заповед,с която се преустановяват организираните туристически пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения от вътрешния туризъм. Временно са преустановени също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.

Новият документ се базира на удълженото от Народното събрание до същата дата извънредно положение за територията на Република България заради глобалното разпространение на COVID-19.

Новата заповед на министъра на туризма е в изпълнение на мерките на държавните институции за ограничаване на пандемията и за запазване живота и здравето на хората. За нас това е първостепенна задача и аз апелирам към всички представители на бизнеса, местната власт и туристите да изпълняват стриктно изискванията, за да намалим разпространението на вируса. Само с отговорно поведение можем да допринесем за ограничаване на опасността и с общи усилия да приближим времето за възстановяване на пътуванията и нормалната работа на туристическите фирми и обекти, коментира министър Ангелкова.

Загубите за туристическия бранш за март се оценяват на 48 млн. лева. Прогнозите са, че те ще нараснат до 205 млн. лв. до края на май - през април със 65 млн. лева и 92 млн. лева през следващия месец. 

Хората от бранша се притесняват, че дори след нормализиране на ситуацията бизнесът трудно ще се възстанови. 

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството има заети около 500 000 работещи.

"Ако имаме късен летен сезон, нашите мерки са към насърчаване на вътрешния туризъм. Насочени сме и към съседите, защото те могат да дойдат без да летят. Правим всичко възможно да има българи на нашето Черноморие", обяви в началото на месеца министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във