Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова уволни шефове в БДЖ

Уволнени са всички директори на дирекции "Локомотиви" в пътническите и товарни жп превози, както и отговарящите за "Човешките ресурси" в двете дружества. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Николина Ангелкова след първото оперативно заседание по безопасност в сектор железопътен транспорт, което се състоя с ръководствата на ДП НКЖИ, "Холдинг БДЖ" ЕАД и ИА "Железопътна администрация".

Причини за освобождаването на четиримата е установена след проверка лоша поддръжка на локомотивите, недобри условия на труд за машинистите и недостатъчно ниво на тяхното обучение и квалификация. Това не означава, че те не управляват професионално локомотивите и не гарантират сигурността, подчерта министърът и добави, че независимо от регистрираните проблеми, железопътният транспорт е един от най-безопасните.

Ангелкова е изискала от директорите на дружествата да представят до петък конкретни мерки за преодоляване на проблемите, които трябва да започнат да се изпълняват още от следващата седмица. Ако не видим реалистичен план за изпълнения с предприети адекватни мерки, ще се правят и промени в ръководствата на дружествата, коментира министърът. По думите й в сряда мерките ще се обсъдят със синдикатите и в петък ще бъдат оповестени.

По думите на министъра спешно трябва да се купят столове за машинистите. Някои от локомотивите трябва да се снабдят с климатици, хладилници или крушки, така че на машинистите да се осигурят нормални условия на труд. Предварителни разчети сочат, че за спешните мерки са необходими около 1,5 млн. лева, които са налични и ще бъдат осигурени чрез промяна в бизнес плановете на дружествата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във