Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова: Трябва ни план за управление на „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“

Важно е да има план за управление на „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“, за да може да има ясни правил и да се каже кои са зоните, където може да се развива туризъм и как това трябва да се случва. Също така трябва да има баланс между развитието на икономиката и спазване на законодателството в областта на околната среда, както европейското, така и националното. Това заяви  министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти след края на правителственото заседание. 

Повод за коментара е, че вчера международната природозащитна организация WWF внесе с арт акция първите 100 000 подписа, събрани в световна кампания за спасяването на Национален парк "Пирин" и изпратени директно до премиера Бойко Борисов. Всеки участник в кампанията призовава с личен имейл премиера на България да не допуска сегашния проект за план за управление на националния парк да влезе в сила. Проектът дава възможност за сечи на 60% върху територията на парка (при сега разрешени 0%) и на строежи върху 12,5 пъти повече площ от сега разрешеното.

Ангелкова обясни, че в нейното министерство няма информация за тези 100 000 подписа и е научила за тях от медиите.

"Нямаме официално входирано при нас. Предполагам, че има в Министерство на околната среда. Винаги сме изразявали принципна позиция, че трябва да има баланс на развитието на икономиката при спазване изцяло на законодателството в областта на околната среда, както европейското, така и националното. Неслучайно и миналата година направихме тази работна група за къмпингуването и развитието на планинския туризъм, която в частност касае Пирин, за да може да се намери това балансирано решение. Вярвам, че решенията се намират в диалога, когато се обсъждат както икономическото развитие, така и опазването на природата. Никой не иска да развива дадената територия, когато се застрашава природата“, обясни министърът.

Тя обясни, че е рестартирана работна група за планински туризъм, която да помогне да се развиват планинските ни курорти и планините ни да бъдат достъпни целогодишно.

"Очакваме представителите, които участваха миналата година, да бъдат препотвърдени. Бяха около 60 участници – представители на неправителствени организации, на т.нар. „зелени организации“, браншови от сектор „Туризъм“, кметове, народни представители“, допълни Николина Ангелкова

Според нея идеята е да се намери решение, защото в противен случай страната ще изостане драстично в развитието на нашите планини.

„Аз съм сигурна, че когато има желание, се намират и начините това да се случи при изцяло спазване на европейското и националното законодателство, както в областта на околната среда, така и всички други закони. Както „Пирин“ е национален план, всъщност има план за неговото управление. Затова се приема този план, за да може да се опази развитието на националния парк. В плана за управление на „Пирин“, който е изработен, се обжалва в съда. Предишният беше приет за 10 години и срокът му изтече“, посочи Ангелкова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във