Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова ще спасява туризма с идея от 2010 г.

Работим активно с всички в туристическия бранш, позицията ни е, че в сътрудничество можем да се справим с безпрецедентната криза, а за това са нужни общи усилия и конструктивни решения. Очертахме конкретни области за съвместна дейност, за да можем максимално бързо да съдействаме на бизнеса, на работещите в туризма да се справят с тежката ситуация, за да се гарантира здравето на туристите. Това каза ресорната министърка Николина Ангелкова, която днес проведе работна среща с представителите на Обединение “Бъдеще за туризма“ Георги Пасев и Свидна Динева. Бяха обсъдени проблемите в отрасъла, изправен пред безпрецедентна криза заради световната пандемия от коронавирус. 

"Една от сферите на двустранното сътрудничество е дискусията за създаване на Гаранционен фонд в туризма, който ще помогне да се преодоляват последиците от неосъществени по различни причини пакетни пътувания и почивки. Продължаваме обсъждането с бранша на тази тема, която бе инициирана преди няколко години от нас, но тогава не получи подкрепа от бизнеса в сектора", уточни Ангелкова и  напомни за предложението да се удължи до 12 месеца срокът за възстановяване от туроператори на суми на туристите заради неосъществени при кризата ваканции и почивки. Идеята бе подкрепена от представителите на обединението, в което участват туроператори, туристически агенти, собственици на места за настаняване и изхранване, екскурзоводи и превозвачи.

Темата за несъстоялия се гаранционен фонд, за който по инициатива на бранша се говори още от  2010 г., отново излиза на дневен ред. За възобновяване на  дискусията по нея вече настояват собственици на туроператорски фирми и няколко браншови организации.Предложенията им, свързани със създаването на този фонд е участниците в него да заплащат годишен членски внос, който да варира от 5000 до 10 000 лева. Ако бъде предприета такава мярка, тя освен, че би могла да гарантира на клиентите техните почивки, но ще се създаде и солидна финансова база на самия фонд, който за няколко години ще разполага със солиден бюджет. Това безспорно е добър модел и създаването на такъв фонд  със сигурност ще се превърне в  спасителен буфер при извънредни ситуации. Но само при ясни и прозрачни правила за разходването на средствата в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във