Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова се надява българските туристи да спасяват летния сезон

Не мога да прогнозирам дали ще има летен сезон. Искаме да изградим кризисна стратегия. Ако имаме късен летен сезон, нашите мерки са към насърчаване на вътрешния туризъм. Насочени сме и към съседите, защото те могат да дойдат без да летят. Правим всичко възможно да има българи на нашето Черноморие, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Ангелкова отчете, че е изключително тежко състоянието на туристическия бранш в момента. Туризмът е спрял в целия свят. Ситуацията е много динамична и непредвидима.

Безпокои ни най-много, че няма яснота кога ще приключи тази ситуация и е много трудно да се планира, отбеляза министърът. По думите й ситуацията е много тежка и за първи път секторът изпада в такава безпрецедентна криза в световен мащаб. Авиацията буквално също е спряла.

"Ще предложим ваучери, препоръчваме ако е възможно потребителите да приемат ваучер до 24 месеца. Там са описани правилата. Това, което ЕК даде като препоръки е такъв ваучер да бъде осигурен. Ако туроператорът изпадне в несъстоятелност, това няма да навреди на потребителя. Ще може парите на потребителя да бъдат възстановени или той да бъде прехвърлен към друг туроператор, каза Ангелкова. Апелираме за единност и солидарност, да се приеме ваучерът от потребителите, ако имат възможност. Дали сме възможност за пренасочване на пътуването за друга дата до 24 месеца и възстановяване на сумата, така ни задължава директивата", обобщи Ангелкова пред bTV.

На практика в момента работят само хотелите и то само със строги дезинфекционни мерки и румсървиз и те почти не функционират. По последни данни към 25 март в цялата страна нощуват общо 1025 души, което е нула цяло и някакъв процент в сравнение с миналата година по това време

Facebook logo
Бъдете с нас и във