Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова се „изхлузва“ от отговорност

Министърът на туризма Николина Ангелкова пое пътя на „изхлузване“ от отговорността, свързана с проблемите на хотелиерите около фалита на „Томас Кук“. След като продължително и шумно би камбаната в защита на интересите им, с потъването на британския туроператор тя запя нова песен. А припевът й вкратце гласи: държавата нито е участвала в разпределението на печалбата, нито е подписвала  договорите с "Томас Кук". Така че докараните до фалит български контрагенти на банкрутиралия туроператор да не разчитат на финансова помощ от държавата.

Аргументите, с които министър Ангелкова е напът да оневини себе си, са... повече от перверзни: отношенията между хотелиерите и другите доставчици с туроператора били изцяло частноправни“, а клаузите в договорите им с "Томас Кук", предвиждащи 60-дневно отложено плащане - изключително рискови. Така де! Ако Ангелкова е права и държавата пусне по допирателната пострадалите хотелиери, по силата на каква логика същата тази държава, само през последните две-три години, е похарчила за реклама на частния български туризъм не по-малко от 30 млн. лв. народна пара? А по съдържание, въпросната реклама е накарала средностатистическия европеец да предпочете милата ни татковина, защото е топло, евтино и се пие на корем от сутринта?

"Кой ми се... в гащите!", гласи популярна българска поговорка, чиято есенция ще спестим от едното благоприличие. Министърката, която не спря да обикаля света за сметка на държавната хазна, да бие шута на хотелиерите с обещанието, че може да им помогне само консултации за индивидуалните им искове!? И то при положение, че само за последните две календарни години, същите тези частни хотелиери, са осигурили към 70% от приходите на туристическия бранш? Които - по официални данни - са около... 17 млрд. лева?

Не по-малко перверзно звучи и другата врътка, с която министър Ангелкова иска да финтира потърпевшите хотелиери. Наскоро тя се върнала от Берлин, където успяла да спазари увеличение с 10-20% на международния туристопоток в България. И това - според нея - щяло да помогне на сектора да компенсира загубите от фалита на "Томас Кук"!

За да докаже, че загрижеността й не е въздух под налягане, министър Ангелкова не пропуска да отбележи още един "факт": откакто „Томас Кук” отгърмя в дефилето на историята, тя била в постоянна връзка с представители на сектора. И непрекъснато организирала срещи с хотелиери, туроператори и превозвачи с една едничка магистрална цел - подготовка на Лято' 2020 и пренасочване на българските контрагенти на „Томас Кук” към други големи туроператори.

Всичко това би било прекрасно, но само при две условие - когато се случи и ако има кой да осигури хляб и постеля на прииждащите тълпи от чуждестранни туристи.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във