Банкеръ Weekly

Парламентарни блянове

Ангелкова се е устремила към икономическата комисия

Амбициозната девойка от Крумовград не крие мераците за стола на Петър Кънев

Мераците за власт на бившата министърка на туризма Николина Ангелкова трудно могат да бъдат усмирени. След като направи каквото можа, за да въвлече управлението на туризма в неизвестна никому посока,

сега се подготвяла за пореден „скок“

в кариерата си. Запознати с амбициите на неуморната Ангелкова разказват, че след като тя единствена от всички освободени министри в кабинета Борисов 3, вместо да се покрие след зулумите, които направи в подопечното й до преди няколко месеца министерство, е решена  да „даде всичко от себе си“, но този път в Народното събрание.

Но не и като редови депутат. Още през  юли стана ясно, че тя влиза като член на две парламентарни комисии - по икономическата политика и туризъм и в комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Това очевидно не се е оказало достатъчно „престижно“ за бившата началничка на туризма, която сега се била устремила към поста на председателя на икономическата комисия в парламента. Амбициозната девойка от Крумовград е на път да катурне сегашния председател на комисията – Петър Кънев, за да се настани на стола му. Това разказват запознати с мераците на Ангелкова.  

Още преди месец мълвата за тези нейни щения започна да пълзи из кулоарите на парламента. За да реализира целта си, напористата Ангелкова дори започнала кандърмите с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. На този етап това й желание няма как да бъде удовлетворено, тъй като по принцип комисиите са разпределени на квотен принцип между отделните партии, а председателското място точно в тази при раздаването на картите се е паднало на БСП.

Но тъй като у нас

принципите отдавна не са на мода,

нищо чудно да се намери причина или пък да се сключи нужният пазарлък, за да може скоро Ангелкова да се усмихне доволно...?!

Отдавна вече стана ясно, че властта не се вълнува особено от професионалните постижения на излъчените от нея началници, стига те да са достатъчно „лоялни“ на големия шеф. А точно  Ангелкова се прослави основно не с делата си за издигането на туризма като водещ икономически отрасъл и прославянето на страната ни като атрактивна туристическа дестинация по света , а по-скоро с приоритетното и с пълна програма обслужване на определени ( и със сигурност посочени й по списък)  бизнес структури.

Особено що се отнася до концесионирането на цялата атрактивна плажна ивица по родното черноморие, тема детайлно проследявана от в. „БАНКЕРЪ“ през годините на нейното властване.

Какво по-различно може да се очаква днес от подобна висша администраторка, която е съгласна да заеме всеки пост, стига да е по-височък . Нека не забравяме, че катеренето й по стълбата на властта не е новина. Ангелкова тръгва като ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Бързо след това вече е произведена в член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, която е под шапката на същото ведомство.

Следващото стъпало е превземането на поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (през 2013-а). Само година по-късно - на 6 август 2014 г. сменя интересите си в строителството с тези в транспорта – тогава  е избрана за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Георги Близнашки. И така доказала се като „дялан камък“  от коридорите на властта, Бойко Борисов я припознава като най-подходяща  за министър на туризма във второто си и по-късно и в третото си правителство.

Покрай напрежението

в целия икономически сектор, предизвикано от пандемията COVID-19, и в дните когато стана ясно, че най-сериозният финансов удар ще понесе именно туристическият бранш, лъсна откровената инфантилност в действията, които предприемаше по това време началничката на туризма.

Главата й започна да се клати още в началото на лятото, заради десетките поразии, които успя да сътвори в първите месеци на кризата, все „аргументирани“ като стремеж да „подпомогне“ полузатрития от епидемията отрасъл. Това предизвика нееднократно недоволството на хората, чийто бизнес тя „управляваше“ и призивите за оставката й се появяваха почти ежеседмично. И така ...чак до юли.

Поразиите, обаче вече бяха сътворени. Едно изказване от преди дни на известния синоптик Георги Рачев, който е и заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператора „Географски свят“. А то обобщава всичко казано до тук. Цитираме го дословно:    

Ние вървим с гигантски крачки напред, но тези крачки не могат да преодолеят престъпното нехайство в първите месеци на пандемията от страна на бившия министър на туризма Николина Ангелкова“ .

Според Рачев България е единствената страна в Европейския съюз, която се е забавила драстично в подпомагането на туристическия си сектор. Едва седем месеца след настъпването на корона-кризата със сегашния министър на туризма Марияна Николова най-сетне „има чуваемост“ и нещата започват да застават по местата си, заяви преди дни синоптикът.

Като се връща на темата Ангелкова, в. „БАНКЕРЪ“ не го прави с цел да вади нож на умряло куче, но все пак предупреждава да бъде нащрек, за да не хрумне в главата на някой умник, че именно Ангелкова е човекът, който ще управлява съдбините на родната ни икономика. В противен случай - горко ни!!!

Facebook logo
Бъдете с нас и във