Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова рекламира българския туризъм като сигурен за здравето

Министърката на туризма Николина Ангелкова обяви, че продължават интензивните разговори за привличане на чуждестранни туристи в България, която благодарение на усилията на правителството и Националния оперативен щаб  е сред държавите с най-слабо разпространение на CОVID-19. Тя е обсъдила в телефонни и онлайн разговори излизането от кризисната ситуация с редица представители на институциите и бизнеса от различни държави.

През последните седмици тя проведе неколкократни такива обсъждания с Разван Пиржол, държавен секретар в румънското Министерство на икономиката, енергетиката и бизнес средата, с министъра на туризма на Гърция Хари Теохарис,  с Томас Барайс, парламентарен държавен секретар в Министерството на икономиката и енергетиката на Германия, с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар по туризъм в Министерство на развитието на Полша, с представители на министерствата на външните работи и регионалното развитие на Чешката република, в чийто ресор е туризмът, с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция,  Асаф Замир, министър на туризма на Държавата Израел и др.

"Моите събеседници потвърждават, че перспективата пред България като туристическа дестинация е оптимистична, защото е сред страните с ефективни превантивни мерки срещу коронавируса. В условията на световна пандемия страната ни има редица съществени предимства, тъй като тази година основният мотив за избор на място за почивка безспорно е сигурността за здравето на туристите", коментира министър Ангелкова.

В разговорите, проведени с водещите туроператори от пазар България за тези държави, бе декларирано, че планират чартърните си програми за края на юни, началото на юли 2020 г.

"Този интензивен обмен на мнения и конкретни предложения ни дава надежда, че в най-скоро време ситуацията ще се нормализира и ще се възстановят чартърните полети към страната ни. След указанията от Европейската комисия и благодарение на разговорите на премиера Борисов с лидерите на съседните страни от 1 юни България отвори границата си за туристи от  общо 29 страни - сред тях държави членки на ЕС и съседни страни. Гражданите им могат да пребивават у нас без карантина. Фокусираме се към българските туристи, към тези от съседните държави и, разбира се, към гостите ни от основни за България туристически пазари в ЕС, които са със сходна епидемиологична обстановка", обясни Ангелкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във