Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова прогнозира сериозни съкращения в сферата на туризма

Заетите в сектор "туризъм" у нас са около 296 хил. души и предстоят сериозни съкращения. Това прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова на заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, на която депутатите обсъждат мерките, които страната ни да предприеме във връзка с ограничаването на заразата с COVID-19 и преодоляването на последиците от вируса.

Ангелкова заяви, че все още е много трудно да се правят прогнози как ще се развие летния туристически сезон, както и "дали въобще ще има" такъв. "Това, което сме се договорили с големите туроперотори, с които работим и с мои колеги министри, индустрията, неправителствения сектор, е да се реагира на две седмици и месец за месец, за да няма автоматична отмяна на всички резервации, които към момента има направени за летния туристически сезон", уточни министърът.

По думите й са прекратени всякакви плащания по отношение на ранните резервации. "Секторът буквално е затворен", подчерта тя, допълвайки че големи туроператори са спрели дейност.

Стана ясно още и че към днешна дата 73-ма са българите, които трябва да се приберат от екскурзии. "Надявам се да няма такива безотговорни хора, които при тази международна криза и при тази ситуация да организират екскурзии в чужбина и след това ние да се чудим как да приберем нашите съграждани обратно в страната", посочи още Ангелкова. Тя отправи апел към гражданите, които все още не разбират ситуацията и искат да организират свое пътуване, "наистина да не го правят, защото никой не може да прогнозира как ще се развият събитията утре или другата седмица".

На заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му секторите в изключително тежко състояние са хотелиерството и ресторантьорството. "Нашата основна идея е да запазим хората в производството, така че да не се стигне до масови съкращения. "Ако тези хора бъдат освободени, държавата ще има само разход за тях. Така е по закон и така трябва да е", каза Караниколов, добавяйки че, според него, епидемията може да продължи по-дълго.

Той посочи, че се следи и ситуацията със спекулата. "Към момента при храните не се забелязва такава", каза още Караниколов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във