Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ангелкова постави туризма в будна кома

Началниците на държавата пак си затварят очите пред издънките на туристическата шефка

Министърът   на туризма Николина Ангелкова  за пореден път постави в будна кома  сектора, за който отговаря. Действията й през последния месец бяха повече от показателни за това, че „обдишването“ й трябва да бъде прекратено.

 

Преди дни стана ясно, че доверието към туристическата началничка катастрофално се е сринало и вече е стигнало под мъртвата си точка. Една от многото причини за това  беше мъдруването на Ангелкова по темата за светлото бъдеще на туризма в условията на пандемия. Тя не спря да препуска из телевизионните студия, но точно това  преля чашата на търпението: 537 турoпeрaтoри и 32 нeпрaвитeлcтвeни oргaнизaции поискаха тя да бъде уволнена заради изключително закъснялата й реакция и липсата на каквито и да било виждания за изход от кризата.

Колкото от умрял писмо, толкова и от Ангелакова оставка. Вместо да се позамисли поне малко, тя продължи бодряши продължи да обяснява, че „оcтaвкa ce иcкa, кoгaтo cи винoвeн зa нeщo кoнкрeтнo или когато нe cи нaпрaвил нeщo“...

Не помогнаха и резултатите от анкетата, организирана от Travel Academy, според които 87% от анкетираните категорично одобряват идеята Ангелкова да бъде отстранена от поста министър на туризма.

Не от вчера туроператори, хотелиери, концесионери, туристи и всички останали, които по някакъв начин са свързани с туризма, не одобряват поведението на ведомството, което Ангелкова управлява. Според тях то винаги е вървяло след проблемите в сектора. Най-вероятно, защото за по-голямата част от въпросните проблеми пряка отговорност носи самото министерство. Просто сега пандемичната криза ги „разголи“ не само пред професионалните среди, но и пред цялото общество.

Истината е семпла и тъжна. Ножът в този сектор, който от години налива милиарди в икономиката на България, днес наистина е опрял до кокала. И тъй като мерките за спасяването му съвсем окуцяха, инициативата за тяхната реална реализация бе подета от партията "Национален фронт за спасение на България", ръководена от Валери Симеонов.

Бившият вицепремиер и колегите му внесоха в Народното събрание предложение за революционни промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение, чрез които браншът би могъл да минимизира щетите от кризата.

Под мотото „Туризмът има спешна нужда от държавна помощ, не от обещания“, хората на Симеонов предлагат пакет от мерки за реална финансова помощ на хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

Първото предложение е държавата частично да поеме 60% (по схемата 60:0) от заплатите на средносписъчния състав на фирми, които се занимават с туризъм при база разходите им за юни, юли и август през 2019 година. Става дума за до една трета от персонала, като изричното условие е фирмите да са редовни, т.е. да са плащали осигуровки и да нямат никакви задължения.

Срещу това, работодателите трябва да запазят работните места в срок до една година. В случай на уволнения преди изтичането  на този срок, работодателите връщат на държавата получените суми.

Пред в. „БАНКЕРЪ“ Симеонов обоснова това предложение по следния начин: „Мярката 60:40 е неприложима за туристическия бранш. Да не кажа , че тя е направо развратна. Сигурен съм, че единствените, които ще се възползват от нея, няма да бъдат малките и средни фирми, които реално създават истинския туристически продукт у нас, а собствениците на големите хотели, които често са притежание на офшорни фирми и не плащат данъци у нас. А за да не се спекулира с  възможността, която ние предлагаме, сме заложили именно този  "охранителен" текст, чрез който задължаваме работодателите да задържат работниците, за които са получили помощта в срок от една година".

Втората мярка, която се предлага е да се дава право на министъра на туризма да издава ваучери за настаняване на работници и служители за срок от най-малко седем дни. Те да бъдат на стойност 210 лв. (или по 30 лв. на ден) и да могат да се използват само за туристически обекти в страната. В случай, че почивката е на по-висока цена, тя ще се доплаща от ползвателя на ваучера.

Предвидено е такива ваучери да бъдат предоставени от държавата и на учащите се за участие в зелени училища, за състезания и туристически посещения. Те, обаче ще бъдат на стойност 100 лв. и ще бъдат  валидни до 31 декември следващата година.

Аргументите за тези предложения са , че по този начин ще се подпомогнат малките туристически обекти като къщи за гости и малките семейни хотели. В същото време ще се стимулират и четири, и пет-звездните хотели, които със сигурност ще намалят цените си, за да се възползват от тази мярка.

В предложените законодателни текстове, хората на Симеонов са описали точно механизма за издаване на ваучери, както и начина за изплащането им от Министерството на туризма - само след доказване, че притежателят на ваучера е нощувал не по-малко от седем дни в мястото за настаняване чрез извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

В предложените промени е помислено още за концесионерите и за наемателите на плажове, които също изпищяха покрай кризата. Те ще получат 50% намаление на дължимата концесионна такса или наем, но в същото време ще бъдат задължени да предоставят безплатно всички плажни съоръжения, съгласно одобрените от Министерството на туризма схеми.

Според Симеонов, от една страна това ще привлече повече български летовници по Черноморието, а от друга - ще подпомогне наемателите на плажове, тъй като те ще получат облекчения за половината от задълженията си към държавата, които традиционно са... повече от приходите им от чадъри и шезлонги.

Пред в. „БАНКЕРЪ“ Симеонов обясни, че това е доста точно направена сметка, тъй като само 30% от приходите на стопаните на плажовете идват от чадърите и шезлонгите, другите 70% се формират от услугите, атракционите и плажните заведения.  С други думи - те със сигурност ще останат доволни.

От НФСБ предлагат и още нещо: до една година след отмяна на извънредното положение, Общинските съвети да могат да променят или да отменят туристическия данък.

Естествено за пореден път се поставя и въпросът за намаляване на ДДС за всички оператори на туристически услуги - на 9 %   до края на следващата година.

В законопроекта е залегнало изискването в предвидените 172 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за бизнеса (грантове) предимство да имат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

Към документа има и финансова обосновка на предложенията. Според нея за изплащане на 60 % от заплатите (в чл. 26 на Закона за извънредното положение) са предвидени 46 146 000 лева. От НФСБ предлагат тази сума да бъде заделена от предвидените 1.5 млрд. лв. по мярката 60:40, тъй като тя не намира нужната подкрепа, категорични са хората на Симеонов.

Що се отнася до намаляването на концесионните такси на концесионери и наематели на плажове , вносителите са изчислили, че за това са нужни 4.5 млн. лева. Симеонов напомня, че тази сума е налична в бюджета на Министерството на туризма , тъй като тя е останала от нереализирани реклами.

В документа  се подчертава, че общата стойност на мерките в полза на туризма е под 650 млн. лв. , срещу които ще се гарантират постъпления от няколко милиарда лева.

Симеонов напомня, че през миналогодишния летен сезон, от услугите на туристическия бранш са се възползвали около 9 млн. души, по-голяма част от които са чужденци. Тоест - с предложените мерки, около 3.5 млн. българи - 2.8 млн. осигурени лица и 700 000 ученици, частично ще компенсират отсъствието на чуждестранните туристи. И ще спасят бранша от фалит.

Така че въпреки всички усилия, положени от министър Николина Ангелкова, българският туризъм ще оцелее!

Facebook logo
Бъдете с нас и във