Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова отново се развихри

Министърът на туризма Николина Ангелкова отново се развихри. От днес тя е домакин на широко рекламирания още от началото на годината форум под заглавие  „Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма“. Днес той беше открит в хотел „Хелена резорт“ в Слънчев бряг.

От програмата на събитието, с която „Банкеръ“ разполага, става ясно, че тук са събрани експерти в сферата на туризма от цял свят.

Вероятно  Ангелкова няма много вяра на собствения си екип, тъй като модератори на всички панели по време на събитието са измежду  чуждите гости. Дори приветствието за откриването на първата сесия от конференцията е поверено на водещия в програмата на Би Би Си Fast Track Раджан Датар. У нас той  е малко известен, но името му се появява в изпълнение на същата роля и при провеждането на други туристически изложения в държави от бившия Източен блок. Датар е и  модератор на събитието в първия ден на конференцията

Сред високите гости на събитието е и Нейно Кралско Величество принцеса Дана Фирас, президент на йорданската компания „Петра Нешънъл Тръст“.

Участниците във  форума ще бъдат приветствани от бившия генерален секретар на световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай.

В първия панел „Туризмът в Югоизточна Европа и Средиземноморието“ участие според програмата ще вземат генералния секретар на Министерството на туризма и околната среда на Албания Адриан Каменица, министърът на туризма и занаятчийството на Алжир Абделкадер Бенмесауд, министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Марко Шарович, представители на туристическите ведомства от Египет, Гърция, Черна гора, Северна Македония, Турция, Мароко и Румъния. Тук ще присъстват също генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Кристидес и Хайтам Матар, изпълнителен директор  на Организация за развитие на туризма на емирство Раш ал-Каймах от състава на Обединени арабски емирства.

За разлика от чуждестранното участие във форума българското представителство е доста по-скромно. За него място е отредено в панела „Възможност за инвестиции в България“. Очевидно за да споделят опита си по тази тема, тук са поканени Красимир Гергов (председател на УС на Национален борд по Туризъм), Радосвет Радев (председател на Българската стопанска камара), Цанко Иванов (председател на Българската търговскопромишлена палата – Бургас), проф. Николай Вълканов, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Милчо Близнаков, изпълнителен директор на Холдинг Варна АД, управляващ к.к. Св. св. Константин и Елена, член на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, строителят и собственик на комплекс „Свети Тома“ Симеон Пешов (президент на „Главбoлгарстрой Холдинг“) и Румяна Гоцева-Йорданова, член на Надзорния съвет на Интернешънъл Асет Банк.

За участие в обсъжданията на тема „Представяне на успешни инвестиции в туризма“ обаче са подбрани само чужди представители.

Вероятно поради разнообразието (или заради  претрупаността на заложените от организаторите теми) всички предвидени панели на конференцията не могат да бъдат проведени на едно и също място и по тази причина част от тях ще се проведат в залите на хотел „РИУ Хелиос Парадайс“.

Там  "надмощието" на международните лектори е повече от очевидно. Според участниците в организацията на събитието съотношението на включените в обсъжданията тук е пет към едно в полза на чужденците.

В тази започнала днес конференция, разбира се, няма нищо лошо, дори само заради това, че чрез подобни форуми някои от участниците ще разберат къде всъщност е България.

Друг е въпросът дали от всичко това ще излезе някакъв положителен резултат, или Ангелкова само ще разнообрази битието на някои от чуждестранните си партньори. Освен това както „Банкеръ“ писа още преди месец в текст под заглавие „Ангелкова отново развърза министерската кесия“, само за два дни (30 и 31 май) туристическата началничка възнамерява да похарчи едни 360 хил.лв., държавни пари, разбира се.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във