Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова отново развърза министерската кесия

Конференциите, съвещанията и разходките на министъра на туризма нямат край. В началото на летния туристически сезон, Николина Ангелкова за пореден път е решила да се ситуира край морето. Само за два дни (30 и 31 май) за една конференция и уъркшопове в курорта „Слънчев бряг“ тя възнамерява да  похарчи едни 300 хил.лв. без ДДС. Държавни пари, разбира се. Това става ясно от обявената през тази седмица спешна обществена поръчка, решението за която е взето на 16 април.

Мераклиите да организират екскурзията за очакваните около 300 души трябва да осигурят самолетните  билети и вътрешния транспорт. Изрично е подчертано, че е необходимо да предвидят и настаняване в ... пет звезден хотел. Естествено, туристическата началничка не е пропуснала да изиска и осигуряване на изхранването, а също и организацията на „гала вечеря“.

Както и да пресмята човек, излиза, че за двата дни на форума ще отидат по 1000 лева на човек. Което си е една седмична почивка в някой от луксозните турски курорти.

Без съмнение самата Ангелкова няма да приеме подобно съпоставяне и ще извади "от девет кладенеца вода" колко полезно ще е това събитие за страната. Съвсем в неин стил и позовавайки се на възможностите, които и дава законът, тя се е спряла на процедура с пряко договаряне. И може би, за да не се разсейва при избора си, е поканила за участие само три софийски дружества с ограничена отговорност „Апра“, „Визита България“ и „Скай флай“.

Първото е собственост на Томислав Цолов и „Апра Портър Новели България“ ЕООД на Румяна Казакова.  Второто е на Павлина Константинова, Йорданка Костова и Асен Недялков, а третото - на Симона Пеева и Мирела Каролева. Но докато първите две имат някакъв приличен регистриран капитал, то "Скай флай" е учредено през 2016-а с ...20 лв. капитал.

Справка за бизнес историята на избраните от министърката фирми показва, че през последните години „Апра“ редовно печели обществени поръчки на различни министерства. Тоест, съвсем не е случайна.

Що се отнася до „Визита България“, тя изгря на медийния небосклон през 2016-а, когато се разбра, че отново Ангелкова и отново чрез пряко договаряне е избрала тази тогава новосъздадена компания  да организира Световния конгрес на цивилизациите на Световната организация по туризъм, на който страната ни беше домакин от 29 ноември до 1 декември същата година. Интересното е, че когато се вдигна шум около този неин избор, туристическата ръководителка показа сериозна информираност за дейността на въпросното дружество. Тогава тя обясни, че то е ориентирано към обслужване на корпоративни клиенти, организиране на фирмени събития, семинари, конгреси и конференции и точно затова е било избрано. Само дето не стана ясно, кога току що регистрирана компания е придобила такъв опит.

Сега най-любопитна е „Скай флай“. Освен твърде скромния й капитал, на нейната официална  страница се съобщава, че дейността й "се осъществява с помощта на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма за развитие на човешките ресурси по проект "Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност" (договор №  ESF 1203-01-01060; BG051PO001-1.2.03-1188) . С други думи, именно с помощта на предоставеното финансиране фирмата „стартира дейността си и дава своя малък принос за откриването на нови работни места и развитието на сектор Туризъм в България“.

Колкото до форума, негов гост щял да бъде Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм. Събитието щели да уважат и мениджъри от световни корпорации в туризма като „Томас Кук“ и други, от хедж фондове и от големи инвеститори.

Самата Ангелкова пък направи едно голямо откритие по този повод: “ България има голям потенциал в туризма, който предстои да бъде открит. България е сред страните с огромен потенциал за инвестиции в туризма“ и „Искаме да осигурим възможности националните курорти да станат центрове за конгресен туризъм, защото имат много добра база и това събитие е подходящ пример в тази посока“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във