Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ангелкова отново на прицел

Скандалът между Бранимир Ботев и туристическата началничка се разраства. Хората на Валери Симеонов също не й прощават

Скандалът между министъра на туризма Николина Ангелкова и бившия заместник-министър Бранимир Ботев в мегаминистерството на икономиката по времето на  Пламен Орешарски  се разраства.

Причина за него стана направеното от  Ботев изказване, с което обвини  администрацията на Ангелкова в съсипване на българския туризъм.  Само дни след това къщата на бившия туристически началник беше атакувана от маскирани мъже, за които полицията все още нищо не знае.

Според самия Ботев, тази „акция“ няма как да е била случайна. Той категорично отхвърля възможността  да става дума за обикновен опит за грабеж и като аргумент посочи ранния час на посегателството (около 22 ч.), който е съвсем нетипичен за крадците. Преди дни той обяви, че маскираните, които са опитали да нахлуят в къщата му край Варна, са били там единствено и само за да го  сплашат след даденото от него интервю, в което критикува остро начина, по който се управлява секторът туризъм. Ботев  твърди, че настоящият отговорен за управлението на туризма оставя сектора в ръцете на... мутрите.  Подозрения, за които отдавна говори и вицепремиерът Валери Симеонов.

Междувременно от Националния фронт за спасение, чийто лидер е Симеонов, призоваха компетентните органи да разследват не само извършителите, но и да разследват "евентуални политически и икономически мотиви, които стоят зад атаката. В прессъобщението на Патриотите се казва, че Бранимир Ботев е от малкото експерти, които си позволяват да критикуват конструктивно и публично определени държавни политики в сферата на туризма. И подчертават, че той неведнъж е изразявал съмнения, че забавянето на Единната система за туристическа информация и Система-регистър за настаняване, която от дълго време Агелкова обещава води до загуба за републиканския бюджет от над 5 млрд. лева. Освен това хората на Симеонов не пропускат да подчертаят мнението на Ботев, че процедурите за концесионирането на плажовете са непрозрачни, неефективни и водят до окрупняването им от дружества, свързани с криминалния свят (тема, по която в. "БАНКЕРЪ" пише от години). Както и че законодателната дейност на държавата в областта на туризма води до прекомерна регулация и излишна концентрация на власт.

В прессъобщението на политическата формация  се казва още, че когато гласът на критиците и опозиционерите бъде отнет, държавата рано или късно се превръща в "източник на репресии и терор на гражданите".

Очевидно  Ангелкова съвсем не е спокойна от събитията през последните дни. Веднага след изказванията на Ботев, който заподозря съвсем различни мотиви от тези за "грабеж", тя го заплаши, че ще заведе  дело за клевета срещу  него. И категорично отхвърли  каквато и да е връзка между нападението и критиките на Ботев, свързани с управлението на сектора.

В същото време обаче  министърът пропусна да даде отговор на един от най-съществените въпроси, които нейният предшественик постави. А именно  как при 9  млн. туристи - данните на  Министерството на туризма, нощувките са  само 17 милиона?  И задава съвсем резонно следващия си въпрос: "Някой ще повярва ли, че идват туристите в България, стоят два дни и си тръгват?".

Според Ботев има "драстично разминаване" между данните за приходите  от туризма в икономиката. Той казва, че обявяваните от министерството числа, което, мине не мине, публикува данни за "сериозен ръст" на туристите у нас  далеч не се припокриват с данните от Националния статистически институт. Според анализа, който е правил  реално  осъществените нощувки от туризъм в България,  са от порядъка на 3.5 милиона. Останалите са или транзитно преминаващи, или посетители – те не са туристи.

Покрай всички тези разправии стана ясно, че още в самото начало, когато Ангелкова  оглави новосъздаденото министерство (по време на кабинета  "Борисов 2"), и двамата бяха част от един екип, преди Ботев да бъде освободен от премиера, между тях е имало сериозни  принципни различия за начина, по който трябва да се управлява секторът.

И тъй като след освобождаването на поста Ботев  се оказал доста аргументиран критик на действията на Ангелкова, отношенията между тях доста се разминавали с определението "поносими".

Те се изостриха още повече,  след като бившият заместник-министър обяви, че е  бил "посъветван" да не прави толкова остри коментари по отношение на приходите от чуждестранните туристи и драстичното разминаване с милиарди левове.

Той продължава да твърди, че големият проблем в момента е как се управлява българският туризъм и не спира да задава въпроса къде изчезват милиарди левове.

Той посочва, че  данните за приходите от туризма,  които ресорното министерство изнася, нямат нищо общо с тези, с които разполага международната организация WTTC, която следи туризма.

След заплахите на Ангелкова за съдебна  разправа с Ботев  през тази седмица той обяви: "С огромно желание чакам да се видим в съдебна зала.". Според него  това ще е начинът да се стигне до отговорите на много въпроси, които Ангелкова  в момента отбягва. И смоменава например решението готовата за пуск система ЕСТИ да не се внедри у нас, което той определя като  прецедент за Европа.

Проверка в Агенцията за обществени поръчки показва, че са правени два опита да бъде проведена процедура за  "Проектиране и разработване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) и Система-регистър за настаняване". Първият е още от края на 2016-а, но процедурата е била прекратена. В края на миналата година  министерството  отново обявява поръчката, но въпреки че резултатът от конкурса беше ясен още през февруари, договорът с  фирмата изпълнител е сключен едва  преди месец (на 17 юли).

Изборът на министерството пада на едноличното  акционерно дружество „ТехноЛогика", собственост на Огнян Траянов, което е било в конкуренция с още четири фирми. Стойността на договора е над 1 млн. лв. ( 940 000 лв. без ДДС).

Траянов  освен собственик и изпълнителен директор на софтуерната компания "ТехноЛогика" е и един от съоснователите на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Преди две години той стана  и неин председател. Миналата година пък беше избран и за  председател на управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

За да разберем повече подробности за съдбата на системата, се свързахме с фирмата изпълнител. Ппред в. "БАНКЕРЪ" търговският директор на компанията Йордан Драганчев каза, че вече работят по проекта, но според договора им с Министерството на туризма системата ще бъде готова през януари следващата година. Както изисква подписаният контракт, компанията вече е предала анализите си, което на практика е първата фаза от реализацията на поръчката.

С думи прости, тази система е далеч от "готовност за пуск", както се изрази Ботев. Това, разбира се, далеч не означава, че той няма да има още какво да каже по отношение на детайлите от кухнята на управлението на Министерството на туризма, но очевидно засега е решил да ги остави за ушите на магистратите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във