Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова „омайва“ дипломатите

Министърът на туризма Николина Ангелкова се появи в целия си блясък на традиционната годишна среща с дипломатическия корпус. На нея са присъствали  посланици на 50 държави у нас, както и високопоставени представители в мисиите, съобщават от прес-центъра на ведомството.

 За да не избяга от амплоато си на обещаваща чудеса, туристическата началничка обеща през следващата година фокусът на ръководеното от нея ведомство да бъде насочен към инвестициите в туризма.

„През 2020-а планираме редица съвместни форуми за насърчаване на инвестициите в туризма и срещи с представители на бизнеса от различни държави. Предвиждаме обща инициатива с Италия във връзка с културното наследство, подготвяме бизнес форум с Израел в областта на уелнес, СПА и културно-историческия туризъм, работим по идеята на общ маршрут с Гърция за привличане на туристи от далечни пазари. Със САЩ подготвяме кампания за популяризиране на дестинация България на американския пазар. Обсъжда се двустранен форум с участие на туроператори от България и Турция“, това е заявила Ангелкова.

Тя е информирала  още, че за пролетта на следващата година се подготвя втори международен инвестиционен форум в Слънчев бряг.  И е уточнила, че за участие в него са поканени световни туроператори като ТУИ, представители на бизнеса, български и международни държавни и финансови институции.  

Ангелкова не е пропуснала да отбележи, че  след създаването на самостоятелно Министерство на туризма международните визити у нас са били увеличени с 31%, а приходите от тях били с 34 на сто по-високи.

Както си ме е редът в подобни случаи туристическата началничка не е пропуснала да се позове на статистиката. По думите й за десетте  месеца на тази година (периода  януари- октомври), страната ни е била посетена от над 8.3 млн. чужди туристи, което представлява намаление с едва 0.4% спрямо същия период на рекордната за България 2018 година.

Приходите от международен туризъм от януари до септември месец пък възлизали  на 3.2 млрд. евро, като според Ангелкова отново се наблюдава минимално понижение от 0.6 на сто. Тя е изразила надеждата си, че до края на годината тези „леки спадове“  ще могат да  компенсирани  и в края на годината ведомството, което управлява да  отчете „устойчиво развитие на сектора и през тази година“.  И за да бъдат думите и облечени в „съвършенство“ , тя не е пропуснала да „разкрие“ факта, че този бранш е изключително „важен фактор в българската икономиката, който  създава 12 на сто от брутния вътрешен продукт“.

Пред дипломатите министърът е отбелязала  важността на Единната система за туристическа информация – интегрирането на туристическата информационна система със защитени канали - с общините, Министерството на финансите и МВР. По думите й по този начин се целяло намаляване на сивата икономика, повече приходи от данъци и сигурност за туристите. Другото важно значение на тази система е, че тя дава възможност за глобални анализи за пазара, на база на които да се планират различни маркетинг и рекламни кампании, съобщила още Ангелкова.

Според нея през  следващата година важен приоритет било, че чрез Закона за туризма ще се създаде статут на националните ни курорти, които са лицето на българския туризъм.  И това щяло да помогне  всички елементи от дейността им , като управление на инфраструктура, зони, инвестиции,  да се изяснят.

В типичния за нея стил  Ангелкова не е пропуснала да „се поклони“ и пред министър председателя . Ето какво е заявила тя: „ Благодарение на подкрепата на премиера Бойко Борисов през следващата година ще стартира механизъм за подпомагане на организирания туризъм“.

Освен това е „осветлила“ аудиторията за една нова инициатива на министерството –„ работа с блогъри и инфлуенсъри за популяризиране и утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация“.  И е посочила, че продължава усъвършенстването на електронните услуги и дигитализацията в сектора.

 „Предвиждаме разработване на специален регистър, в който всеки туристически обект да има електронен паспорт“, обяснила още министърката.

„Важна тема за дебат е задължителната застраховка „Отговорност на туроператора“ и промяната в минималните прагове на полицата, за да бъде гарантирано обезщетението на туристите“, това е казала Ангелкова, като е  допълнила, че темата е особено актуална след несъстоятелността на най-стария туроператор „Томас Кук“.

„Ръководителите на дипломатическите мисии на Италия - Н. Пр. Стефано Балди, на Турция – Н. Пр. Хасан Улусой, на Испания - Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, на Гърция- Н. Пр. Димитрис Хронопулос, на Република Корея - Н. Пр. Джънг Джингю, и други дипломати откроиха доброто партньорство и ползотворната работа с министър Ангелкова и екипа на Министерството на туризма“, съобщиха от прес-центъра на ведомството.

„ Те приветстваха възможностите за двустранни форуми за развитие на туризма, откроиха потенциала на България и заявиха готовност за реализация на бъдещи съвместни проекти, които да допринесат за популяризиране възможностите за туризъм на страните.

Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия у нас, изказа благодарност за топлото отношение и съдействие към германските туристи, които бяха на почивка у нас при обявяване фалита на най-стария световен туроператор „Томас Кук“. Негово превъзходителство допълни, че е налице успешно сътрудничество между българската страна с германските здравни каси, което дава възможности на здравноосигурени германски граждани да ползват услугите на българския здравен туризъм“, се казва още в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във