Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова омайва американците

Днес в столицата беше открит първият  Българо-американски туристически форум. В него взеха участие  посланикът  на САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин и представители на бизнеса и браншови организации от двете държави.

Министърът на туризма Николина  Ангелкова откри събитието с констатацията, че  САЩ са сред 20-те водещи пазара за входящ туризъм на България.

По думите и страната ни е дестинация, позната на американските потребители предимно за културен, природен, еко- и орнитоложки туризъм. Според началничката на туризма обаче възможностите, които страната ни предлага са много повече и това открива „ огромен потенциал и отлични перспективи да увеличим туристите от двете страни“.

Тя изрази очакванията си,  че на форума ще бъдат очертани инициативи, които да бъдат заложени в Националната програма за туристическа реклама на България. Разбира се Ангелкова не пропусна и да се похвали. Тя разказа, че макар и скромна по мащаб за огромната държава, нашата кампания в САЩ досега е постигнала много добри резултати. По думите й  през 2018–а страната ни е отчела  близо 97 хил. посещения на американски граждани у нас, което е с над 10 на сто спрямо 2017 година.

И за да не избяга от амплоато си на рецитатор на статистически данни,  туристическата началничка за пореден път наблегна на  „рекордните резултати в сектора“, постигнати през последните години след като било създадено самостоятелното Министерство на туризма.

За пореден път тя даде „справка“ за  чуждестранните туристически посещения, които по думите й  през миналата година за първи път са надхвърлили  границата от 9 млн. лв, като са стигнали цели ... 9.2 млн. лева.  У нас са били отчетени  27 млн. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла и така България била  заела  позиция сред топ  пет  в общността  по ръст на нощувките според статистика на Евростат, която Ангелкова цитира. Що се отнася до  приходите, те били  надхвърлили  общо 8.4 млрд. лева.

Министърката не пропусна и благодарността си към  премиера Бойко Борисов и на колегите си от правителството за подкрепата за сектора, който по нейна оценка бил  издигнат в национален приоритет в икономиката.

Продължи с ласкателствата, като изрази  задоволството си и от активната помощ на посолството на САЩ по проектите им в сферата на българската култура. Един от основните акценти в работата на ръководеното от нея ведомство  бил именно  насърчаването именно на културно-историческия туризъм, защото страната ни  разполага с уникално материално и духовно наследство. Културата и историята са и основната причината  почти 70 на сто от американските туристите да избират Европа.

На този форум се очаква  да бъдат  дискутирани  възможностите за разширяване на двустранните отношения в различни видове туризъм – особено културно-исторически, балнео- и СПА, гурме, винен и др., за които министерството било  създало  профилирани дестинации за територията на страната.

Ангелкова наблегна върху ролята на инвестициите за устойчивото развитие на отрасъла и покани присъстващите да се включат в организираната от министерството в края на този месец Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг. Тя и посланик Рубин изразиха убедеността си, че ще  работят съвместно за  развитието на круизния туризъм в Черно море, който би бил тласък за увеличаване на туристите от САЩ. 

Двустранният форум продължи с презентации от българска и американска страна, експертите обсъдиха идеи и механизми за увеличаване на интереса на туристите от двете държави. В срещата участваха представители на Българо-американската комисия за образователен обмен, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, кметове от страната, ръководствата и представители на Националния борд по туризъм, Българската стопанска камара, АИКБ, БУБСПА, Националната асоциация за СПА и уелнес туризъм, АБТТА, Сдружение туризъм, НБУ  и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във