Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова очаква до 8% спад на туристите по Черноморието

Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира спад до 8% по туристите Черноморието. Очакванията ѝ са, че през този сезон потокът на туристи за цялата страна ще намалее между 3 и 6 процента. Ангелкова поясни, че още миналата година ведомството ѝ е знаело, че летният сезон ще е труден, защото преките ни конкуренти като Турция, Тунис и Египет са заложили на политика на субсидиране на туризма. 

По думите ѝ се разработва и специален механизъм за подпомагане на организирания туризъм по пример на Хърватия, Испания, Кипър, които са преки конкуренти на България за летния туристически сезон. Очаква се той да бъде представен през август. 

Министърът отново обеща, че ведомството ще ревизира всички концесионни договори и увери, че на частните стопани, които нарушават договорите си, непрекъснато се налагат неустойки и глоби.

"Концесионери, наематели си позволяват високите цени, които ние категорично не подкрепяме, но пазарът определя цените", отбеляза Николина Ангелкова по повод оплакванията на граждани от скъпи плажни артикули.

Като цяло прогнозите на туристическия министър за спад на летуващите по Черноморието се потвърждават и от Улрих Хепе - главен изпълнителен директор на концесионера на летищата във Варна и Бургас. Хепе смята, че през двата аеропорта ще минат с над 8% по-малко пътници тази година заради спада на туристите от Германия, Русия и Полша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във