Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова очаква 10% ръст на туристите през лятото

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква 10% ръст на туристите през лятото. Тя сподели обаче, че секторът изпитва недостиг на кадри. "Не достигат над 23 000 души според данните за хората, които са регистрирани в бюрата по труда и търсят работа в бранша", уточни Ангелкова преди първата си работна среща с представителите на туристическия бизнес.По думите й липсата на кадри е проблем и предизвикателство пред бранша, предвид огромният ръст в туризма, който се постига последните години.

"Ще бъде създадена работна група или звено, за да може да бъде много по-лесно издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Законът за трудовата миграция. Предстои да се направи този механизъм до края на седмицата. Това е трябвало да бъде направено през изминалите 5-6 месеца, но тези стъпки не са били предприети", обясни Николина Ангелкова.

Тя съобщи, че към момента неохраняваните плажове са 103, но увери, че ведомството "ще направи всичко възможно" да намали тази бройка до 90. Ангелкова посочи, че очаква информация от областните управители кои плажове са най-посещавани и трябва да бъдат охранявани задължително.

"Притесняваме ме фактът, че не са предприети своевременни действия по отношение на някои от плажовете, които са с приключили съдебни процедури в полза на Министерството на туризма. Ще се постарая максимално бързо същите да бъдат придвижени, за да имат осигурени стопани. Става дума за Поморие-централен, Бургас-Север, Обзор", допълни министърът на туризма.

Николина Ангелкова обяви, че по време на днешната работната среща ще предложи да се създаде Съвет по маркетинг и реклама към министъра и Съвет по законодателството, за да може с бранша да работят ежедневно, да обсъждат всички гледни точки и всички нормативни документи да бъдат максимално съгласувани.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във