Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова обмисля да спасява летния сезон с безплатни чадъри

Министерството на туризма обмисля пускане на мобилно приложение, което ще показва на кой плаж има свободни шезлонги и чадъри.

Освен това се обсъжда временен мораториум върху таксите, които концесионерите на пясъчната ивица плащат, а в замяна плажните съоръжения да са без пари за курортистите, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Въпросното приложение има и друго предназначение - да се минимизират щетите от евентуална втора вълна на коронавируса, поясни Ангелкова.

В момента правим сметка как това ще се отрази на бюджета, тъй като много от плажните концесионери вече са платили таксата и вероятно ще поискат сумата да им бъде възстановена. Освен това през тази година са сменени 54 стопани на плажове поради изтичащи договори.

"Ако имаме късен летен сезон, нашите мерки са към насърчаване на вътрешния туризъм. Насочени сме и към съседите, защото те могат да дойдат без да летят. Правим всичко възможно да има българи на нашето Черноморие", обяви в началото на месеца министърът на туризма 

Преди дни Ангелкова издаде нова заповед, с която се преустановяват организираните туристически пътувания на български граждани в чужбина, организираните пътувания на чуждестранни граждани у нас, както и всички организирани туристически посещения от вътрешния туризъм. Временно са преустановени също организираните посещения, представляващи допълнителни туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.

Загубите за туристическия бранш за март се оценяват на 48 млн. лева. Прогнозите са, че те ще нараснат до 205 млн. лв. до края на май - през април със 65 млн. лева и 92 млн. лева през следващия месец. 

Хората от бранша се притесняват, че дори след нормализиране на ситуацията бизнесът трудно ще се възстанови. 

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството има заети около 500 000 работещи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във