Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова "облъчва" туристическия бранш с идеи

Нестихващият и често натрапчив  оптимизъм на министъра  на туризма Николина Ангелкова , свързан с развитието на този сектор от българската икономика взе да „утихва“. За първи път тя призна, че се очаква тази година да  бъде трудна за българския туризъм. Началничката на ресора предрече, че сезонът ще се отличава  „с борба за всеки турист“.

Откровенията си тя сподели при откриването на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм . Разбира се Ангелкова демонстрира, че не е загубила хъса си да работи България да стане целогодишна туристическа атракция. Отново обеща , че административната тежест за бранша ще намалява (бел.ред. - с  това обещание тя тръгна още в първите дни на предишния си мандат). Това този път щяло да се случи чрез  предстоящите промени в Закона за туризма  и "тези ненужни изисквания, които пречат да се развиват хотелите и местата за хранене, да отпаднат и да можем да отговорим на европейските изисквания", съобщи министърката.

Ръководеното от нея ведомство пък щяло да насочи усилията си  за развиването на конгресния туризъм. Освен това управляващите планирали  да превърнат Слънчев бряг – курорт, станал известен за западните туристи като място с евтин алкохол и леки забавления, в център за конгресен туризъм.

"Ще предложим в Слънчев бряг да бъде изграден конгресен център. На 31 май Министерството на туризма организира Международен инвестиционен форум с участието на големи хотелски вериги, туроператори и др. в Слънчев бряг. Ще направим предложение там да бъде изграден конгресен център, за да може в "крилата на сезона" да има възможност да се привличат различни събития", съобщи още Ангелкова.

Идеите на министърката не спряха дотук. Тя разказа, че предстои създаване и на Консултативен съвет  за  дигитализацията  към Министерството на туризма. Не стана ясно, за  какво точно става дума, но със сигурност  ще се разбере скоро.

За да не избяга все пак от амплоато си на човек, който обича да разказва дълго и напоително за свършената от нея работа,  Ангелкова отчете приходите от туризъм ... за миналата година. Тя отново напомни, че става дума за 8.4 млрд. лева. И завърши с инак спорната статистика (тема по която „Банкеръ“ е писал), че за последните три години ръстът на приходите от международен туризъм в страната е 34 на сто.

Що се отнася до тази година, според нея  за първите два месеца  приходите от международен туризъм са 425 млн. евро, което  било  с 4.8% повече в сравнение със същия период за предходната година. Което показвало, че независимо от броя на туристите, се отчита по-дълъг престой и оставяне на повече средства".

След обилното изброяване на статистически данни, най-сетне дойде ред и на домакините от Националния борд по туризъм . Те също съобщиха, че са се включили с идеи за подобряване на туристическия климат в страната.  От тях дойде предложението към министерството на туризма и Столична община 1% от приходите от  туризъм да бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация. От браншовата организация поискаха още да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във