Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова: Концесионерът е бил длъжен да пази дюните

Една част от дюната е в плажа и съгласно договорът, който имаме с концесионера, за да бъдем максимално сигурни, че ще се опазват всички природни богатства, ние сме сключили една разпоредба, която задължава концесионера да опазва дюните, независимо от действията на него или трети лица. Това е негово задължение и всъщност е важно да се установи дали е подаден сигнал от концесионера. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия.

"Няма как да коментирам вандалските действия и прояви на различни хора. Факт е обаче, че ние като институции и Министерството на туризма и РОСВ, и прокуратурата, веднага, след като разбрахме за това в ранните часове на събота сутринта, се координирахме и направихме необходимите проверки", обясни Ангелкова. 

Трима души са арестувани заради унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня". Двама от задържаните са работници, които управлявали багера и изравнили терена.  Срещу 10 000 лева парична гаранция е освободен 46-годишният Иван Нончев от Бургас, обвинен в поръчителство на унищожаване на природна забележителност.   Багеристът, разорал къмпинга - Манол Пазвантов на 24 г., също е с парична гаранция, но в размер от 2 000 лева. Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 години лишаване от свобода или пробация, както и глоба от 3 000 до 10 000 лева.  Третият, който бе първоначално задържан, се оказа 18-годишен младеж, спътник на багериста, който остава ключов свидетел по делото. 

Багеристите обясниха, че са наети за това срещу сумата от 1 000 лева. Между версиите на двамата работници и поръчителя има разминавания. Обстоятелствата и мотивите за нерегламентираните действия на плажа се установяват. Работниците заявили, че били наети, а мъжът, който посочили за поръчител, пък казал, че е собственик на имота, но не бил наемал хора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във