Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелкова компенсира отлива на руски туристи с... конференции

Рейдът по морския бряг на министърът на туризма Николина Ангелкова продължава. След международния форум в Слънчев бряг, тя се отправи към морската ни столица. Този път домакин на срещата с побратимените български и руски градове е кметът на Oбщина Варна Иван Портних. Вече трета година участниците в този форум търсят възможности и обсъждат идеи, проекти и инициативи за сътрудничество в областта на туризма.

Началничката на българския туризъм за пореден път подчерта, че "Русия е един от най-важните пазари за входящ туризъм на България и е от голямо значение местните власти и бизнесът да обсъждат заедно какви продукти да инициират, за да привлекат интереса на туристите". Тя поздрави домакините и представителите на Генералното консулство на Русия във Варна за усилията да поддържат този диалог активен и всяка година да поставят акцент върху регионите.

"Винаги подчертавам изключителната важност на инициативността на бизнеса и държавата да превърнат туризма в ключов сектор за икономиката. Той осигурява сериозни приходи и заетост. За мен е изключително важно да работим в синхрон. Знаете, че секторът е хоризонтален и зависи от сътрудничеството и приноса, които всеки дава на различни нива. Ще обсъдим културно-историческите маршрути и партньорството ни в областта на детските лагери, за които имаме много добри бази, както и балнео- и СПА туризма. Смятам, че това е една изключително добра основа за дългосрочен интерес към страната", посочи министърът.

Тя не пропусна да припомни проведения в началото на март в София голям двустранен форум за туризма с участието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев, които акцентираха върху важността на отрасъла. И в тази връзка обясни, че " с ръководителя на руския туризъм Зарина Догузова и министъра на икономическото развитие на федерацията Максим Орешкин вече работим в посока да се насочват повече руски деца от регионите към лагерите у нас. Руските региони имат много голяма оперативна самостоятелност и е важно да бъдат запознати с условията за отдих и пътуване у нас. Със сигурност ще обсъдим с г-жа Догузова създаването на специална наредба, в която да регламентираме условията за детските лагери, така че да ги изведем от общия знаменател, по който попадат в Закона за туризма. Създадена е работна група, в която участват представители на детските лагери у нас", съобщи още министър Ангелкова.

Освен приповдигнатия тон обаче, нямаше как да бъдат избегнати коментарите, свързани с прогнозите от ранните записвания за това лято,  които още през пролетта бележеха  предстоящият отлив на туристи от Германия и Русия.

Според  Ангелкова основната причина руснаците да преориентират почивката си главно към Турция е икономическа. Тя не пропусна да отбележи, че държавата там субсидира сериозно туризма. За да може все пак нещо да се прави, министърката разказа, че в момента подопечното ѝ ведомство разработва нов  механизъм, който да подпомогне организирания туризъм.  Според нея важно е да се гарантира устойчивост на туристо-потока в страната и не пропусна да даде примери с постигнатия ръст  на редица други пазари. По думите й за първите четири  месеца на годината над 1.75 млн. са чуждестранните посещения у нас, а това според изчисленията на експертите й, било ръст от близо 2 на сто. През март 2019-а нощувките в места за настаняване с 10 и повече легла нарастнал с общо с 5 на сто, а приходите от тях - с около 8 на сто. Ако вярваме на думите й , освен от английския пазар страната ни е постигнала двуцифрени ръстове и от Полша, Чехия, Израел и  Франция. Според тази статистика на ведомството, това ще се компенсира намаляването на туристите  от другите  страни.

Ангелкова съобщи още, че след последния съвместен българо-руски форум във ВеликоТърново през септември предстои през нова такава среща, на която ще се обсъждат идеи за насърчаване притока на туристи от Русия. Очаква се и подписване на споразумение за партньорство между Община Баните и Якутския регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във