Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АНГЕЛИТЕ НА ЗАКОНА ВЛИТАТ ПОД ПОКРИВА НА ПАРЛАМЕНТА

Не е нужно да си политик, за да бъдеш добър юрист. Но за да си добър политик, трябва да разбираш от законодателство. А това си е право от най-висш порядък. Вероятно този или подобен аргумент е мотивирал партийните и коалиционните щабове, когато са се опитвали да отгатнат как ще изглеждат бъдещите им парламентарни групи. И да поставят на избираеми места юристите, на чиито знания и умения ще разчитат. Така в края на краищата, като съпоставим окончателните листи със социологическите проучвания, ще се окаже, че този път законотворците с дипломи по право ще са най-много - около 55-60 души общо от всички бъдещи парламентарни групи. Значи няма да се повтори дефицитът от 38-ото Народно събрание, когато поради липса на достатъчно юристи правната комисия трябваше да комплектова състава си с платонични обожатели на Темида. Макар че и този път никой не би се наел да гарантира бляскаво законотворчество. Не само поради мъдростта на поговорката ни за многото баби и хилавото отроче, но и поради явното несъответствие в подготовката и опита на кандидат-депутатите юристи.
Най-внушителна изглежда

групата на академично изкушените юристи

Естествено тук начело са професорите от НДСВ. Георги Петканов, преподавател по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ, с дългогодишен стаж като декан и заместник-ректор, който с присъщата си методичност и премерено достолепие ще дели мегдан с Огнян Герджиков, всепризнат специалист в търговското право, също с административен опит в академичните среди, но по-артистичен и същевременно професионално безкомпромисен. И двамата имат зад гърба си успешна научна кариера, което им дава самочувствие. Но в голямата политика са начинаещи, което сигурно трудно би се оценило като предимство в един многоезичен бъдещ парламент. Професорската листа можем да се допълним и с Атанас Василев, трети в бургаската листа, специалист по трудово и осигурително право, а също и с трудноизбираемия трети в смолянската листа Стоян Кушлев, който се занимава с все още екзотичното у нас екологично право. Не бива да забравяме и проф. Александър Джеров от синия кандидатдепутатски списък, който, за разлика от останалите си колеги, има далеч по-внушителна парламентарна рутина. Както и да бъде тълкувана тя.
Доцентите обаче като опит и стаж са значително по-шарена групичка. От една страна, са тези, които вече добре се ориентират в парламентарните кулоари и имат изграден стил на политици. Тук са червените Любен Корнезов, бивш наказателен и конституционен съдия, преподавател в УНСС, заместник-председател на 37-ото Народно събрание, и Янаки Стоилов от катедрата по Теория на държавата и правото в СУ, с внушителен стаж в апарата на БСП и в парламентарните баталии. От друга страна, са доцентите, които за пръв път влизат в политиката като Бойко Рашков, шеф на Специализираната следствена служба, преподавател по наказателен процес в УНСС и стрелян, но така и неотстрелян дивеч от ловната дружинка на главпрокурора Никола Филчев във Висшия съдебен съвет.
Доц. Пламен Панайотов, секретарят на нерегистрираната царска партия, е авторитетен преподавател по наказателно право в СУ, пословичен с немската си акуратност и принципност. Но той, както и преподавателката по граждански процес в СУ, доц. Анелия Мингова, втора в царската листа в Плевен, досега са били далеч от политиката. А формираният в Алма Матер манталитет не е най-добрата имунна защита срещу удари под пояса. С каквито се слави политическият ринг.
Групата на преподавателите има внушително продължение, което се води от Михаил Миков, пръв в червената листа във Видин, известен с боеспособността си от предишния парламент, асистент по наказателно право в СУ. Тук е също и вторият в царската листа от София-област Валери Димитров, един от авторите на банковите и финансовите закони, съветник на УС на БНБ, преподавател по борсово и банково дело в УНСС. Вторият в царската листа в Русе Даниел Вълчев е също асистент в катедрата по Теория на държавата и правото в СУ. Любопитен факт е, че адвокатската му кантора е на долния етаж в сградата, където се помещава и кантората на доц. Пламен Панайотов.
Вълчев участва в редица диркеторски бордове на предприятия, най-вече свързани с РОСЕКСИМБАНК на Емил Кюлев. Адвокатът представлява кипърската фирма Демекско консултантс в надзорния съвет на банката. Освен това Даниел Вълчев е член на съвета на директорите на Ривиера мениджмънт и Ривиера ин, както и на Слънчев ден АД. Последната му страст очевидно е търговията с лекарства - Вълчев влиза в бордовете на Аптечно-Силистра и Аптечно-Бургас. До 1995 г. пък той е бил и в управителното тяло на тогава държавния курорт Златни пясъци. За кратко е членувал и в съвета на директорите на застрахователната компания Булстрад-живот. Освен на Демекско консултантс, Даниел Вълчев е представител в България и на регистрираната в Британските Вирджински острови фирма Албин корпорейшън.
Не по-малко внушителна е групата на

юристите-практици

които досега не са били в политиката. Може би най-любопитна е появата в тази група на Любка Илиева, втора в синята листа в Кюстендил. Тя е съдия във Върховния касационен съд и името й нашумя около окончателния отказ за регистрация на НДСВ. Разбира се, самата тя отрича слуховете, че дължи избираемото си място на тази своя роля.
Между едрокалибрените оръжия в червената част на пленарната зала ще се нареди Александър Арабаджиев, наказателен съдия с 18 години стаж, който е бил член на Върховния съд, бивш член на Конституционния съд с опит и в Комисията по правата на човека в Страсбург. Между практиците кандидат-депутати в сините листи са Георг Спартански, адвокат от Плевен, трети в листата след Тереза Маринова, а също и първият в Търговищката листа Димитър Тончев, който е председател на СБА в Търговище.
Листата на ДПС също не изпитва дефицит на действащи юристи. Тук е първият в Ловеч Станислав Филипов, адвокат по наказателно и търговско право, Генчо Ленков, който води листата на коалицията в Монтана, а също и младата юристка Айнур Мурадаллъ, втора във варненската листа. И вторият в Търговище Четин Казак е юрист, завършил във Франция.
Между царските хора действащи юристи са вторият във Варна Борислав Ралчев, специалист по наказателни дела, първият в Кърджали Емил Бенатов, който е на ти с патентното право, първата в Хасково Милена Костова. Тя е на 30 години и е адвокат. Втори в Пловдив-град е председателят на Съвета на адвокатската колегия в Пловдив Владимир Дончев. В Силистренската листа на НДСВ първите двама, Силвия Нейчева и Борислав Цеков, също са юристи. Първата във видинската листа на НДСВ Нина Чилова засега не блести с професионални успехи, но затова пък минава за приближена до адвокатската кантора Летников.
Макар и по-малобройна, но затова пък авторитетно, изглежда групичката на

юристите, трайно преквалифицирали се в политици

Тук в челото са, разбира се, старите кримки Йордан Соколов и Светослав Лучников. Бившият председател на парламента отдавна се подвизава на политическото поприще, като е бил и министър, и председател на парламентарни комисии, и шеф на парламент. Вероятно в следващото Народно събрание той ще бъде издигнат за заместник-председател на парламента. Лучников не е от най-послушните сини парламентаристи, но отдавна е нещо като емблема на ОДС. Въпреки нееднозначните оценки за него и от свои, и от чужди, ще продължи да оглася пленарната зала с пресипналия си бас.
Добри данни за преквалифициране показва и червената бивша прокурорка и адвокатка Татяна Дончева. В предишния парламент тя започна като едно от протежетата на Николай Добрев, но успя да намери собствената си ниша. Най-вече заради скандалния си нрав и острия език. А столетницата ще има нужда от хора, които да не си връзват езика на фльонга в трудни ситуации. Също така пътя на професионален политик, изглежда, е избрал и водачът на силистренската листа на Коалиция за България Любомир Божков. Бивш окръжен прокурор, общински и областен председател на БСП, член на ВС на БСП, той демонстрира завидно самообладание, когато стана известно, че е бил сътрудник на II главно управление на бившата ДС.
И ДПС има своя юрист, преквалифициран в политик. Това е Ремзи Осман, който е несменяем депутат във всички следдестоноемврийски парламенти. Сега води листата на коалицията в Кърджали.
Този път обаче без парламентарни пропуски ще останат сините юристи Иван Димов и Юрий Юнишев. И двамата се прославиха като заклети противници на ведомството на Бойко Рашков. Без шансове за парламента е и Пламен Марков, а недоучилият юрист Велислав Величков е едва пети в листата на Пловдив. Двамата неуспешни министри от правителството на Иван Костов Теодосий Симеонов и Емануил Димитров също ще гледат парламентарните скамейки с неосъществим копнеж.
Общо взето, средната възраст на бъдещата юридическата кохорта в 39-ото Народно събрание клони към 50-55 години. Това поне гарантира известна улегналост и малко повече благоразумие. Качества, които ще са много наложителни, ако парламентарната шахматна партия започне с нетрадиционния царски гамбит. Което за момента изглежда най-вероятно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във