Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангелин Цачев, ЕСО: Забраната на износа на ток е невъзможна мярка

Електрическата система на страната се е справила добрe по време на коледните празници, няма сериозни аварии и лишени от ток за дълъг период потребители. Това съобщи пред БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор Енергийния системен оператор (ЕСО). На Бъдни вечер към 18 часа товарът в страната е бил 5900 мегавата. За сравнение – през 2020 г. е бил 5400 мегавата. Разликата се обяснява с по-студеното време тази година. Макар по Нова година да се очакват по-ниски температури, няма да има сериозни затруднения за задоволяване на нуждите в страната, увери Цачев.

"В сравнение с миналата година през настоящата сме реализирали 150% ръст в износа на електрическа енергия", поясни директорът на ЕСО. По думите му забраната на износа на ток е невъзможна мярка и няма как да бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар. "Не можем да ограничаваме движението на стоки и на капитали. Ако направим подобна стъпка, срещу страната ни може да бъде започната веднага процедура от страна на Европейската комисия", добави той.

Опасността от ликвидна криза е много сериозна. Има опасност не само за ЕСО, но и за всички мрежови оператори, коментира Ангелин Цачев във връзка с наложения мораториум върху цените на тока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във