Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ангажирана с "Хемус" фирма обвини МВР в "активни мероприятия"

Фирма, ангажирана със строителството на магистрала "Хемус", обвини вътрешното министерство, че организира "активни мероприятия с предизборни цели". 

Ръководството на компанията "Водно строителство" АД възразява с изнесената от МВР информация за злоупотреби при строежа на магистралата. 

"От всички данни, изнесени на пресконференцията, верен е единствено фактът, че “Водно строителство” АД има законно сключен договор с държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД за доставка на материали/наем на механизация за участък от автомагистрала "Хемус", се казва в позиция на фирмата. 

 

От "Водно строителство" заявяват, че днешните разкрития са "неверни внушения и репресии" и ги свързват с факта, че са участвали в протестите на пътните строители. Подчертават, че оказват пълно съдействие на органите на реда в хода на извършваните проверки. "Ако тази политическа репресия продължи, ръководството на "Водно строителство” АД няма да се поколебае да потърси правата си пред съответните български и европейски институции", се казва още в позицията.

От близо 84 млн. лева авансово преведени средства за изграждането на лот 5 от магистрала "Хемус" – 60 млн. лева са изнесени кеш в сакове и чували, обявиха по-рано от Главна дирекция "Национална полиция". Според МВР превежданите авансово суми за строителството на аутобана са се движили между различни фирми.

"Водно строителство Благоевград АД" е получила авансово за доставка на материали и наем на механизация 84 108 000 лв. за лот 5 от магистрала. 

Главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че по лот 5 няма изпълнение, тъй като няма издадено разрешително за строеж, а при проверка е установено „само леко престъргване на земни маси и то само в първите няколко километра". Но буферното дружество е получило.

"Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. Буферната фирма превежда парите към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер", обясни  Петър Тодоров

Facebook logo
Бъдете с нас и във