Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Андреа Вике: В България въвеждането на еврото ще е по-лесно в математически план

Отношенията на България и Австрия са станали по-активни след присъединяването на страната ни към ЕС. Двете страни са имали по-добра възможност да се опознаят и чрез председателството си на Съвета на ЕС, а по последни публикации на австрийските медии, обявяването на Пловдив за европейска столица на културата също работи в тази посока. За отношенията на двете страни като членки на ЕС и въпросите, които стоят на дневен ред пред България. Това заяви посланикът на Австрия Андреа Вике пред телевизия Блумбърг. 

"Аз бях там, когато въведоха еврото, бих казала, че преминаването беше трудно, защото самото математическо съотношение беше трудно. Хората се чувстваха неудобно в началото, защото мислеха, че има увеличение на цените, наистина е имало малко увеличение в началото, но впоследствие тези цени се изравниха. България има голямо предимство, защото 2 лв. са приблизително 1 евро и много лесно хората ще се ориентират дали цените са се увеличили или не", каза посланикът по повод намерението на страната ни да се присъедини към еврозоната.

Вике обясни, че трябва да се изчакат резултатите от стрес тестовете през юни, но Банковият съюз е първото изискване за присъединяване на страната към еврозоната. Самото въвеждане в краткосрочен план вероятно ще има последици, които трябва да се приемат, но за да има успех в дългосрочен план, трябва да има доверие.

По отношение на фалшивите новини посланикът каза, че Австрия няма определена стратегия за борбата с фалшивите новини, но преди няколко години е започнало обучението на децата в училище да боравят с интернет, а в него  е включено и намирането на надеждни източници на информация. В Австрия, според статистиката, по-възрастните хора са по-уязвими на фалшивите новини от по-младите, които са израснали с интернет. Медиите имат добра среда и се опитват да засекат фалшивите новини, ако има такива, посочи още Андреа Вике.

Русия често пъти бива обвинявана в разпространението на дезинформация и фалшиви новини. Според посланика има разлика в отношенията на Русия със съседните й страни и с тези на другите континенти.

„По един или друг начин трябва да се научим да живеем заедно с Русия и да не спираме нашия диалог. Предвид развитията в последните 10 г. трябва да сме внимателни и да открием правилната стратегия.“, каза тя. 

Андреа Вике коментира и дали някога Европа може да стане енергийно независима от Русия: „Ако искаме да сме по-малко енергийно зависими от Русия, трябва да търсим други източници, а това ще увеличи цените. Друга възможност е ако се увеличи делът на възобновяемите източници, който може да измести в известна степен тази енергийна зависимост.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във