Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АНДЕРСЪН СЕ ОТКУПИ ОТ СЪДА СРЕЩУ 7 МЛН. ДОЛАРА

Андерсън (Andersen) - една от Големите пет международни компании за консултантски и финансови услуги, се съгласи да плати 7 млн. щ. долара, за да бъде снето обвинението в одиторска измама, повдигнато от щатските контролни органи. Фирмата, известна преди години под името Артър Андерсън, ще прехвърли парите на Министерството на финансите на САЩ като част от сделката й с Комисията за ценни книжа и фондови борси (SЕС). Щатският финансов надзор обвини Андерсън, че е подписвала одиторски заключения с невярно съдържание за финансовото състояние на клиент, което се оказва най-мащабната в историята на САЩ надписана печалба. Един бивш и трима сегашни партньори на одитора също са сключили сделка с контролните органи. Това означава, че те няма да имат право в близките няколко години да осъществяват финансов одит на щатски публични компании.
Скандалът избухна по повод одита на Уейст Мениджмънт (Waste Management) - фирма за събиране на отпадъци, чиито проблеми лъсват през 1997 г., след като новоназначеният й главен изпълнителен директор скоропостижно напуска след три месеца на поста. Финансовите анализатори отдават тази припряност на констатирани счетоводни проблеми.
През 1998 г. Уейст Мениджмънт признава, че е надценила печалбата си преди облагането с данъци с 1.43 млрд. щ. долара в периода 1992-1996 г. - най-голямото завишение на доходи в историята на SEC.
Щатският надзор по правило разследва десетки случаи на неправилно водени счетоводни отчети на фирми. Необичайното в случая е, че е наказан одитор. Това е предизвикано от растящото безпокойство на контролния орган по повод скъпоструващото сътрудничество между клиентите и проверяващите ги фирми. В случая, през споменатия период Андерсън освен одитор е и консултант на Уейст Мениджмънт, което очевидно накърнява надеждността на финансовата информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във