Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Анализира се възможността Народното събрание да намали ДДС за ел.енергията

Според служебния министър на енергетиката Андрей Живков с програмата за компенсиране на бизнеса в размер на 110 лева на мегаватчас е отговорено адекватно на предизвикателствата. Това казва той в интервю за БТА. Сега парламентът може да надгради постигнатото с нови мерки.

Става ясно, че в момента се анализира възможността да се предложи на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията. Заедно с това се предвижда  да бъде предложено и разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи. С мярката се очаква да бъде минимизиран ефектът от очакваното увеличение на регулираните цени от 1 януари 2022 г., добавя служебният енергиен министър.

Друго сериозно предизвикателство пред служебното правителство, на което то е успяло да отговори, е внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. По думите на министър Живков, служебното правителство е поставило истинското начало на диалога за това какво е бъдещето на въгледобивните региони в страната, как те ще се развиват занапред и какви работни места ще създават. Заедно с това Министерството на енергетиката е разработило и проект на енергийна стратегия на страната - една от основните критики към дейността на ведомството е именно липсата на такава стратегия.
Според служебния министър на енергетиката високите цени на тока сега не са резултат на спекула или на недостатък на дадени правила. Това важи за цяла Европа, не само за нашата страна. Но данните за фючърсите на енергийните борси през втората четвърт на 2022 г. сочат известно успокояване на пазарите. Не може да се очаква цените да се върнат на равнищата си отпреди кризата, прогнозира Живков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във