Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Амстердам ще забрани движението на дизелови и бензинови коли

Амстердам планира изграждане на безплатни станции за зареждане на електромобили в опит да изчистване на улиците на града от замърсяващи возила. Преди дни властите в холандската столица си поставиха цел да забранят движението на бензинови и дизелови автомобили до 2030 година.

За да улесни прехода на жителите, градът предлага някои мощни стимули. Например собствениците на електрически автомобили, които не разполагат със собствена станция за зареждане у дома, ще могат да поискат от градската управа да инсталира безплатно станция на място по техен избор, при условие че е достъпна за обществеността.

"Ще има схеми за субсидии и освобождаване от данъци, за да можете например да получите помощ за закупуване на друг, чист вид транспорт", се казва в изявление на кметството в Амстердам, цитирано от CNN. Сред останалите предимства за собствениците на електрически автомобили ще са разрешителните за паркиране.

Амстердам е последният от редица европейски градове, които ограничават замърсяващите превозни средства с цел подобряване на качеството на въздуха и намаляване на въглеродните емисии. 

Миналия месец в Лондон бяха въведени високи такси за придвижване с автомобил в центъра на града. Утежнението важи за возилата, които не отговарят на високите екостандарти. Париж също планира да забрани дизеловите превозни средства до 2024 г., следвани от бензиновите автомобили през 2030 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във