Банкеръ Daily

300 млн. долара за инициативата "Три морета"

Американско финансиране за България - в енергетика, транспорт и дигитална сфера

Инвестицията на стойност 300 милиона долара от aмериканската Корпорация за финансиране на международното развитие в Инвестиционния фонд на Инициативата "Три морета" ще подкрепи инфраструктурни проекти в енергетиката, транспорта и дигиталната сфера в България и други страни от Инициативата, съобщи американското посолство в София.

"САЩ са горди и активни поддръжници на „Три морета“ и с нетърпение очакват председателството на България", се подчертава в позицията им

На 11 декември Министерството на външните работи приветства решението на САЩ за отпускане на финансирането. Така капиталът на Фонда на „Три морета“ вече надхвърли 1.2 млрд. евро.

"Решението, което е взето по предложение на държавния секретар Майк Помпео, е важна стъпка, с която САЩ потвърждават силната си подкрепа за Инициативата, като отпуснатите средства са предназначени за развитие на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа", се казва в позиция на МВнР. 

С решение на българското правителство от септември 2020 г. страната ни пое солидарен ангажимент да участва с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на „Три морета“. По линия на Инициативата България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен  елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна.

През 2021 г. България ще е председател на инициативата "Три морета". Това е политико-икономически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република, като целите му съответстват изцяло на Кохезионната политика на ЕС. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия.

Целта на „Три морета“ е да насърчи сътрудничеството в търговско-икономическата област между държавите-участнички по оста Север-Юг, с основен фокус върху създаването на по-голяма свързаност и инфраструктурно развитие в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите и информационните технологии, в региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във