Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Американските собственици на "ТАД Груп" ще съдят България за "седемцифрена сума"

Американските собственици на компанията „ТАД Груп“ подготвят иск срещу България. Компанията-майка от Калифорния ще поиска като обезщетение седемцифрена сума, тъй като делото за кибератаката срещу системите на НАП е увредило имиджа на фирмата. Това заяви Георги Стефанов, адвокат на арестувания собственик на българския клон на "ТАД Груп" – Иван Тодоров. Бизнесменът е обвинен, че е подбудил 20-годишния компютърен специалист Кристиян Бойков да хакне НАП.

"ТАД Груп" е основана през 2014 г. с начален капитал от над 190 000 лева и отдава права за франчайз. Има клонове още във Великобритания, Ирландия и Румъния. Според последния отчет на българското дружество "ТАД Груп" има приходи от 214 хил. лв. за 2018 г., а печалбата ѝ възлиза на 8000 лева. Броят на заетите е шестима души. 

Иван Тодоров е в ареста за постоянно след решение на апелативния спецсъд. "За нас е необяснимо защо той е задържан, защото най-малко данни в делото има за него. Името му не се споменава нито от свидетели, нито от каквито и да е други доказателства", каза адвокатът Георги Стефанов пред bTV по повод решението на спецсъда. 

Според адвоката Иван Тодоров е натопен или от конкурентна фирма, или от някой, който има интерес "ТАД Груп" да бъде закрита. 

Стефанов обяви, че са подготвени искове пред съда по правата на човека в Страсбург.

"Целият този натиск нарушава презумпцията за невиновност. Пресконференциите, дадени непосредствено преди съдебните заседания по гледане на мярката, безспорно влияят на съда. Защото съдът е жив човек, той е субективен в една или в друга посока. Не може да му се влияе, има решение на съда по правата на човека, че това е недопустимо", заяви Стафанов и посочи, че визира твърденията на прокуратурата за виновност. "Не може прокуратурата да излезе пред телевизионните екрани и да твърди, че някой е виновен. Може да твърди, че са внесли обвинения, че са събрани доказателства, но не и това откровено обвинение и твърдение за виновност и едва ли не вече имаме осъдени, е недопустимо", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във