Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Американските протекции смущават Брюксел 

Валдис Домбровскис

Европейският съюз проверява дали елементите на протекционизъм в американския Закон за здравеопазването, климата и данъците на стойност 437 млрд. долара, приет неотдавна от Белия дом, не е в разрез с правилата на Световната търговска организация, съобщава еврокомисарят по търговията и заместник председател на ЕС Валдис Домбровскис. В интервю за агенция "Блумбърг" в Прага Домбровскис посочва, че той и колегите му "са разтревожени от ред дискриминационни позиции във въпросния Акт за радуциране на инфлацията, който постановява изисквания за местна продукция и съдържание". Поради което те оценяват доколко тези елементи отговарят на правителствените договорености и наредби на СТО.

Новите закони на президента Джо Байдън целят да увеличат местното производство на електрически коли и да намалят зависимостта от Китай за компонентите на батериите и материалите. Той включва данъчни кредити за електромобилите, направени в Северна Америка, но Брюксел се опасява, че протекциите излизат и извън този сектор. Което, според Домбровскис, изисква прецизна проверка, "въз основа на която да се огледат всички опции за най-адекватната ответна реакция".

Южна Корея вече изрази становище, че американските нормативи, които дават предимство на произведените в САЩ електрически автомобили и батерии, са "предателство" и че Сеул обмисля сериозно да внесе оплакване в СТО. 

Проблемите, свързани с щатския Закон за редукция на инфлацията, хвърлят сянка върху преговорите, предшестващи следващия Съвет за търговия и технологии - форум, на който Сторият и Новият континент трябва да обсъдят търговски и технологични въпроси, включително полупроводниците и митата. Официални европейски и американски представители планират да се срещнат преди края на годината и да обявят резултатите на трето съвещание.  

Спорните моменти, особено в търговската сфера, обаче прави трудно постижимо съгласието по цял ред приоритети, върху които двете страни искат да наблегнат на следващото присъствено заседание на министрите. Такова няма да има, ако не се постигне споразумение по конкретни производствени позиции, твърди добре информиран източник, който е убеден, че компромис ще има. 

Съвместният Съвет за търговия и технологии на САЩ и ЕС е създаден на срещата на върха между правителствените глави на двете страни на 15 юни 2021-а в Брюксел. Целта му е да координира подхода към ключови въпроси в областта на глобалната търговия, икономика и технологии и да задълбочи трансатлантическите търговски и икономически връзки, основани на общите демократически ценности, включително за опазване на човешките права. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във